Botanickú záhradu v Lomnici už zatvorili, počas sezóny ju navštívilo 11-tisíc ľudí

Botanická záhrada v Tatranskej Lomnici ukončila svoju sezónu. Od polovice mája do 19. septembra ju navštívilo 10 990 ľudí. Vlani ich počet po nástupe pandémie klesol, no v tomto roku ich sem zavítalo o 1 300 viac. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku Martina Petránová, podľa ktorej si budú môcť záujemcovia najbližšie obzrieť vzácne druhy tatranskej flóry až v máji. Počas zimy bude botanická záhrada zatvorená.

03.10.2021 13:00
debata

Expozíciu tatranskej prírody si podľa jej vedúcej Janky Černickej v máji a júni, podobne ako pred rokom, pozrelo menej návštevníkov, chýbali školské skupiny.

„Letné mesiace štatistiku už tradične vylepšili. O botanickú záhradu bol záujem najmä zo strany rodín so školopovinnými deťmi, na jeseň si návštevu expozície odložili predovšetkým seniori. Aj napriek tomu, že zatiaľ nedosahujeme čísla spred obdobia pandémie, táto sezóna by sa dala považovať za pomerne úspešnú,“ zhodnotila návštevnosť.

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať viac ako 330 druhov bylín a drevín, a to od rastlinstva podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.

Novinkou v rámci sezóny boli nové lavice s operadlami, drevená skulptúra mloka v nadživotnej veľkosti pri jednom z jazierok, aj hmyzí domček.

Vybrané druhy kvetov a drevín si mohli návštevníci priamo v botanickej záhrade aj kúpiť. Dokopy sa počas tejto sezóny predalo 2 708 sadeničiek rastlín, 210 sadeníc stromov a 261 kusov semien.

Najväčší záujem bol už tradične plesnivec alpínsky a horec Clusiov. Spomedzi drevín dominovali kosodrevina, limba, borovica a jedľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica