Rakúske lyžiarske strediská budú žiadať bezinfekčnosť a respirátory

Lanovky v rakúskych lyžiarskych strediskách bude možné v nadchádzajúcej zimnej sezóne využívať iba s potvrdením o bezinfekčnosti a s nasadeným respirátorom triedy FFP2. Oznámila to rakúska vláda.

25.09.2021 11:00
debata

Prevádzkovatelia lanoviek a vlekov budú prepravovať iba ľudí očkovaných proti Covidu-19, testovaných alebo tých, ktorí sa z Covidu-19 zotavili.

Predpísané rozostupy alebo obmedzenia kapacity sa nebudú vyžadovať, respirátory FFP2 však áno.

Ak vzrastie vyťaženosť jednotiek intenzívnej starostlivosti kvôli pacientom s covidom, sprísnia sa aj pravidlá pre neočkovaných zimných športovcov.

„Som presvedčená, že tieto rámcové podmienky umožnia nerušenú a bezpečnú zimnú sezónu v našej krajine,“ povedala ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová na tlačovej konferencii vo Viedni.

Teraz je v alpskej krajine obsadených zhruba 200 lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Ak ich počet vzrastie na 300, nebudú môcť neočkovaní navštevovať horské reštaurácie a bary, upozornil rakúsky minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Od tohto stupňa by prevádzkovatelia lanoviek, reštaurácií a hotelov neuznávali samotesty.

Od hranice 400 obsadených lôžok na JIS by nesmeli uznávať žiadne antigénové testy a vyžadovali by presnejšie PCR testy.

Lyžiarska turistika je v Rakúsku dôležitým hospodárskym odvetvím. Rakúske ministerstvo cestovného ruchu tvrdí, že viac ako polovica zimných dovoleniek v Európe sa uskutočňuje práve v Rakúsku.

Krajina si teraz chce vylepšiť svoju povesť ako bezpečnej krajiny na cestovanie. Na začiatku roka 2020 sa tirolské stredisko Ischgl stalo významným epidemickým ohniskom, odkiaľ sa koronavírusová infekcia rozšírila do ďalších európskych krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lyžiarske strediská