Vynovili vstup do geoparku v Gánovciach, využili technológiu rozšírenej reality

V podtatranskej obci Gánovce sa podarilo obnoviť vstupnú bránu do miestneho geoparku. Ide o pravekú lokalitu, v ktorej v roku 1926 kamenársky majster Koloman Koky objavil travertínový vyliatok mozgovne neandertálskeho človeka.

15.11.2021 09:00
debata

Pôvodný drevený vstup bol vybudovaný v roku 2007, nový pozostáva zo štyroch stĺpov obložených travertínom. Prepojené sú veľkoformátovými obojstrannými náučnými tabuľami. Ako pre povedal starosta obce Michal Materný, nový vstup za viac ako 5-tisíc eur sa podarilo zrealizovať aj vďaka dotácii z grantového programu Prešovského samosprávneho kraja vo výške 3 250 eur. Pričinilo sa o to súčasne aj občianske združenie Neandertal a miestni aktivační pracovníci.

Travertín na stĺpoch nového vstupu má pripomínať jeho ťažbu z tamojšieho kameňolomu Hrádok. Tabule informujú návštevníkov o písanej aj nepísanej histórii Gánoviec a rodine Miglierini, ktorá je s lokalitou úzko spätá. Aj preto nesie brána meno Taliana Giuseppeho Miglieriniho. Ten v 19. storočí začal s ťažbou kameňa nielen v Gánovciach, ale aj v ďalších lokalitách na Slovensku. Zomrel v roku 1901, pochovaný je na miestnom cintoríne.

Súčasťou projektu je aj technológia rozšírenej reality v nálezisku. „Prostredníctvom naskenovania QR kódu z náučnej tabule tak môžu návštevníci vidieť praveké dobové zvieratá či ľudí. Finálnou časťou je drevené prestrešenie pozostávajúce z karpatského šindľa,“ informovala obec.

Do úpravy lokality sa pred približne pätnástimi rokmi pustilo občianske združenie Neandertal. V roku 2007 tam pribudli aj drevorezby pravekých zvierat či rôzne drevené prvky. V súčasnosti sú už mnohé z nich zničené.

„Tie rozpadnuté plánujeme odstrániť, konzultovať to však musíme aj s Tatranským národným parkom, keďže ide o územie v štvrtom stupni ochrany. Chceme lokalitu zveľadiť, keďže ide prakticky o centrum obce aj oddychovú zónu,“ vysvetlil Materný. Samospráva verí, že aj nová Brána Giuseppeho Miglieriniho zatraktívni toto vzácne miesto a pozdvihne cestovný ruch v obci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gánovce