Na horách panuje pred zimnou sezónou nervozita. Bude sa vôbec lyžovať?

V talianskych Alpách vládne pred hlavným štartom zimnej lyžiarskej sezóny nervozita. Hoci v Taliansku zostáva epidemiologická situácia relatívne priaznivá, v niektorých severných regiónoch sa zhoršuje a oblastiam hrozia prísnejšie opatrenia, ktoré by obmedzili prevádzku lyžiarskych areálov, uviedla agentúra ANSA.

21.11.2021 07:00
hory, zima, sneh lyžovačka, lyžovanie, lyžiari,... Foto:
debata

Časť vládnych poslancov vyzvala na sprísnenie kontrol na hraniciach s Rakúskom či Slovinskom, kde je výskyt koronavírusovej infekcie vyšší ako v Taliansku.

„Štvrtá vlna epidémie prichádza zo severu a určite sa nezastaví pred Brennerským priesmykom (hranicou s Rakúskom). Sme krok od vykoľajenia,“ uviedol poslanec pre zdravotníctvo Južného Tirolska Thomas Widman.

Podľa neho za to môže aj nízka zaočkovanosť obyvateľstva regiónu. Zdravotníctvo v oblasti je navyše oslabené veľkým počtom zdravotníkov, ktorí sú na nútenej dovolenke, pretože sa odmietli nechať očkovať.

Horší sever

Minulý týždeň Taliansko zaznamenalo tretí najnižší údaj o novom počte prípadov koronavírusu za 14 dní na 100.000 obyvateľov v Európskej únii, uviedlo Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC).

V niektorých oblastiach na severe krajiny je však výskyt výrazne vyšší. Ide napríklad o Benátsko, kde ležia známe strediská ako Cortina d'Ampezzo, či Furlansko-Julské Benátky.

Podľa talianskej tlače vláda zvažuje zmenu protikoronaví­rusových opatrení. Súčasný systém sa zaviedol, keď zaočkovanosť v Taliansku bola nízka, a vo vyšších stupňoch preto počíta s rozsiahlymi uzáverami.

Neistota ohľadom budúcej podoby opatrení prispieva k nervozite v alpských oblastiach, kde je zimný turizmus významným zdrojom príjmov.

Vlani mali len straty

V Taliansku platí štvorstupňový systém opatrení. Celá krajina je teraz v najnižšom bielom stupni, epidemiológovia však varovali, že v niektorých severných regiónoch je vývoj veľmi nepriaznivý a tieto oblasti by čoskoro mohli vstúpiť do vyššieho žltého stupňa. So zákazom prevádzky vlekov počíta tretí oranžový stupeň.

V niektorých talianskych strediskách sa začalo už lyžovať, na väčšine území sa ale zimná lyžiarska sezóna začne na prelome novembra a decembra. V súčasnosti sa lyžiari musia preukázať pri vstupe do areálov covidovým certifikátom a musia mať nasadené rúško. Kapacita kabín lanoviek je znížená.

Vládni poslanci z Demokratickej strany vyzvali kabinet premiéra Maria Draghiho, aby sprísnil kontrolu na hraniciach s Rakúskom a Slovinskom, uviedla agentúra APA.

V oboch krajinách je výskyt epidémie výrazne vyšší ako v Taliansku. „Nejde však o uzavretie hraníc,“ uviedla šéfka poslaneckého klubu Debora Seracchianiová. Kabinet sa k žiadosti nevyjadril.

V minulom roku sa kvôli epidémii Covidu-19 zimná lyžiarska sezóna v Taliansku prakticky nekonala. Vláda vtedy síce niekoľkokrát sľubovala spustenie areálov, to sa však stalo až neskoro na jar.

Podľa podnikateľských zväzov to pre horské obce znamenalo veľké hospodárske straty, ktoré len sčasti kompenzovali vládne dotácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Alpy #koronavírus #Covid-19