Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

Pobyt v prírode je ten najlepší liek pre telo aj dušu. Mnohé miesta majú v zime, keď ich pokryje sneh, ešte krajšiu atmosféru ako inokedy v roku, a tak sa ich oplatí navštíviť práve teraz.

15.12.2021 07:00
debata

Prielom Hornádu

Aj tento 16 kilometrov dlhý kaňon v Národnom parku Slovenský raj má v zime úplne inú atmosféru. Skalné steny, niekde vysoké až 200 metrov, pripomínajú obrovský zimný zámok.

Prielom Hornádu sa začína sa ústím Veľkej Bielej vody do Hornádu za Podleskom a končí sa pri Smižanoch. Ak poriadne mrzne, priamo na ľade rieky Hornád sa môžete korčuľovať, alebo sa len tak poprechádzať celým údolím a kochať sa v kreativite prírody a počasie – obdivovať ľadopády a ďalšie ľadových kreácie.

Oščadnica

Oščadnicu nájdete neďaleko Čadce, v čarovnom prostredí pod Veľkou Račou, najvyšším vrchom Kysuckých Beskýd aj celých Kysúc. Táto obec patrí rozlohou aj počtom obyvateľov medzi najväčšie na Slovensku – niet divu, keď ju tvorí 22 osád.

Oščadnici je zaujímavá kalvária, môžete obdivovať aj kaštieľ, v ktorom sídli Kysucká galéria, či navštíviť lurdskú jaskyňu.

Turisti sem však častejšie prichádzajú za nádhernou prírodou, ktorá poskytuje aj skvelé prostredie na zimní športy a turistiku.

Ak patríte medzi milovníkov pešieho spoznávania krás Slovenska, vydajte sa po niektorej z dobre značených lesných cestičiek. Žltá vás zavedie na Javorské alebo Kalinový vrch, po modrej značke sa dostanete ku chate na Rači a zelená vás dovedie na Veľkú Raču, kde sa stretávajú tri štáty – Slovensko, Poľsko a Česko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výlety #túry #zima 2021