Pokračovanie článku: Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

Terchová

Známa obec, ktorá sa spája s menom Jura Jánošíka láka návštevníkov po celý rok, a to nie len svojimi legendami a kultúrou, ale aj dokonalou polohou v Národnom parku Malá Fatra. To z nej robí skvelé východiskové miesto na výlety po okolí, ktoré si užijete aj počas zimných dní.

Zamierte napríklad do Jánošíkových dier, sústavy tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre, v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov, ktoré spolu vytvárajú Vodopády Dierového potoka.

Alebo sa vydajte po Zbojníckom chodníku. Túru začnite z parkoviska Tiesňavy, vydajte sa po modrej značke. Cez skalné bralá vystúpite k rozcestníku Malé Nocľahy, odtiaľ zasa pokračujete po modrej značke do doliny Obšívanka, ktorá je zaujímavá klimatickou inverziou a je tu najnižší prirodzený výskyt kosodreviny.

Chopok

Náročnejšia trasa pre zdatnejších turistov odmení námahu úžasným výhľadom na široké okolie – ak dovolí počasie, uvidíte Vysoké Tatry, na Chočské vrchy, Veporské a Stolické vrchy. Za skvelej viditeľnosti sa objavia aj Oravské Beskydy a Babia hora, Krivánska Fatra a Vtáčnik.

Jeden z vrcholov Nízkych Tatier (má 2024 m n. m.) patrí medzi najveternejšie body Slovenska, nájdete tu meteostanicu aj horskú chatu Kamienka, ktorú otvorili v roku 1996.

Svoj výlet začnite v Demänovskej doline, na parkovisku v Jasnej, neďaleko Vrbického plesa pri Mikulášskej chate. Odtiaľ je to po modrej značke na vrchol asi 3 hodiny, v zime to môže trvať trocha dlhšie.

Špania Dolina

Jedno z najčarovnejších miest je v zime, zasypané snehom, ako vystrihnuté z rozprávky. Prejdite sa napríklad malým náučným Banským chodníkom, ktorý sa dá prejsť približne za 2 až 4 hodiny. Začína sa priamo na námestí obce pri Klopačke, odtiaľ stúpa popri šachtách a štôlniach na Fajtlovú a vyhliadkové miesto na halde Maximilián, odkiaľ vás poteší krásny panoramatický výhľad na okolité hory. Okruh má 7 stanovísk, na každom sa nachádza infotabuľa.

Alebo sa vydajte na Panský diel, ktorý v každom ročnom období ponúkne pestré výhľady na rozsiahle lúky, husté lesy, učupené dedinky aj vysoké vrchy navôkol. Očarí vás pohľad na Horehronie, Zvolenskú kotlinu, Kremnické vrchy, Nízke Tatry aj Veľkú Fatru. Nachádza sa v Starohorských vrchoch nad dedinkou Špania Dolina a nájdete tu aj lyžiarske stredisko Šachtičky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výlety #túry #zima 2021