Nelyžujete? Toto je 7 najlepších lyžiarskych stredísk pre vás. Vážne

Európa je plná malebných horských dedín, päťhviezdičkových hotelov v horských chatách a špecializovaných zjazdoviek pre všetky úrovne lyžiarov.

18.01.2022 07:00
zima, sneh, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak milujete zimu, ale máte obavy z dlhých lyží, v ktorých treba obratne balansovať na šmykľavých svahoch, máme pre vás niekoľko tipov na miesta, kde si užijete rozprávkovú dovolenku, a nebudete pri tom musieť vystúpiť zo svojej komfortnej zóny.

Či už ste lyžiarsky nováčik alebo jednoducho dávate prednosť alternatívnej zábave, tu je sedem najlepších lyžiarskych stredísk, kam sa môžete s radosťou vybrať, aj keď neholdujete tomuto športu.

7. Pre rodiny: Montgenevre, Francúzsko

Montgenevre je časťou obľúbenej, 400 kilometrov širokej lyžiarskej oblasti Mliečna dráha, ktorá sa rozprestiera na francúzsko-talianskej hranici. Je to tradičná dedinka s čarovnými drevenými alpskými chatkami.

Jemne klopené zjazdovky sú pre začiatočníkov, 17 kilometrov bežkárskych tratí, ktoré sa vinú cez smrekovcový les a pozdĺž brehov rieky Clarée, zasa poteší bežkárov.

Nachádzajú sa tu aj miesta ideálne na snowboarding, vrátane U-rampy a sánkarskej dráhy.

Pre menej vyšportovaných členov rodiny je tu k dispozícii kúpeľný a bazénový komplex Durancia s detskou lagúnou a wellness zónou.

pocasie, zima, sneh, skok, Zverovka, orava Čítajte viac Päť tipov na zimné výlety po Slovensku: Na svoje si prídu rodiny aj zdatní turisti

6. Pre apres ski: St Anton, Rakúsko

Mesto St Anton, ktoré sa nachádza v tirolských Alpách, je známe ako „kolíska alpského lyžovania“. Práve tu, začiatkom 20. storočia, Johann ‚Hannes‘ Schneider vyvinul techniky, ktoré definovali moderný šport.

Okrem dlhej histórie má rezort aj mimoriadne dobre vybudovanú barovú scénu. Apres-ski párty sa začínajú skoro popoludní a končia sa skoro ráno.

5. Pre milovníkov vzrušenia: Tignes, Francúzsko

Tignes sa skladá z niekoľkých dedín roztrúsených v rozľahlej lyžiarskej oblasti. Ponúka prakticky všetky zimné športy, na ktoré si spomeniete – od korčuľovania na zamrznutom jazere, cez snowtubing, až po jazdu na psích záprahoch alebo prechádzky na snežniciach cez trblietavo zasnežené alpské lesy.

Ak vám všetky tieto aktivity neposkytnú dostatok adrenalínu, môžete vyskúšať aj paragliding, heli-skiing (zjazd nedostupných vrchov, na ktoré vás „zhodia“ z helikoptéry) alebo Pala’fou – jazda pre odvážlivcov, ktorá vás prevedie 3 kilometre dlhou sánkarskou dráhou a ľadovým tunelom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #zima