Pokračovanie článku: Nelyžujete? Toto je 7 najlepších lyžiarskych stredísk pre vás. Vážne

4. Pre gurmánov: St Moritz, Švajčiarsko

St Moritz je najstarším strediskom zimných športov na svete (z roku 1864) a klenotom južných Álp. Navštevujú ho celebrity a jeho skvelú povesť posilňujú luxusné hotely a reštaurácie ocenené hviezdičkou Michelin a značkové obchody.

Pre mnohých návštevníkov je vynikajúce jedlo ešte väčším lákadlom ako zasnežené svahy. Nájdete tu typické švajčiarske pochúťky (napríklad fondue a raclette), ale aj delikatesy ovplyvnené neďalekými talianskymi chuťami.

3. Pre vyznavačov wellness: Bad Gastein, Rakúsko

Kúpeľné mesto Bad Gastein spája moderné lyžiarske a snowboardové zjazdovky s historickým centrom plným pôvabných pastelových hotelov Belle Époque.

Lyžiari aj nelyžiari si tu vychutnávajú relax v liečivých jaskyniach a termálnych kúpeľoch, ktoré prvýkrát spopularizoval cisár František Jozef I. v čase rozkvetu kúpeľov v 19. storočí.

Mesto, postavené pri strmej rokline v pohorí Vysoké Taury, rozdeľuje aj dramatický 200 metrov vysoký vodopád. Ak máte radi dobrodružstvo, môžete si ho dokonca prezrieť z lana natiahnutého ponad neho.

Alebo sa vyvezte lyžiarskym vlekom Stubnerkogel a prejdite visutým mostom dlhým 140 metrov a navštívte reštauráciu na vrchole hory.

Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima, tma, mráz, sneh, ľadovec Čítajte viac Top destinácie roka 2022 podľa Lonely Planet. Najlepšie krajiny, regióny a mestá

2. Pre obdivovateľov dramatických kulís: Chamonix, Francúzsko

Nikto nevytvorí krajšie pozadie ako samotná príroda. Historické Chamonix, kde sa v roku 1924 konali prvé zimné olympijské hry na svete, sa nachádza priamo v tieni Mont Blancu, najvyššej hory v západnej Európe. Jej permanentne zasnežený vrchol sa týči do výšky 4 808 metrov.

Z Chamonix sa môžete vydať malebnými turistickými chodníkmi na nižšie svahy alebo sa vyviezť lanovkou a nechať sa uchvátiť 360-stupňovým výhľadom na Alpy z vrcholu Aiguille du Midi.

Ozubnicová železnica Montenvers vedie k Mer de Glace, najväčšiemu francúzskemu ľadovcu (7 kilometrov dlhému, 200 metrov vysokému). Obdivujte členité vrcholky hôr Les Drus a Les Grandes Jorasses alebo sa spustite do ľadovej jaskyne vykopanej z ľadovca.

1. Pre milovníkov stredovekého šarmu: Kitzbühel, Rakúsko

Pre nadšených lyžiarov je Kitzbühel synonymom náročných Kitzbühel Hahnenkamm Streif, pretekov, ktoré každoročne v januári prilákajú tisíce divákov.

Pre ostatných návštevníkov je to kombinácia atraktívneho stredovekého centra mesta a okolitých širokých údolí, ktoré sú vzrušujúcou celoročnou destináciou, dokonca s množstvom slnka aj v zime.

Užite si krajinu lemovanú borovicami na snežniciach alebo sa vydajte po turistickom chodníku na Kitzbühelský roh. Mesto ponúka aj množstvo luxusných butikov.

mall tv, chalani z hôr, Čítajte viac Zlé počasie? Tu sú skvelé tipy, ako trénovať aj v daždi a snehu. A ako vyliezť na Chopok

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #zima