Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

Na aké trasy si môžete zobrať horského vodcu? A ako rozlíšiť, či je spoľahlivý, keď do jeho rúk takpovediac zverujete svoj život? Ako sa pripraviť na túru? Odpovedá skúsený horský vodca Róbert Turjaník.

08.03.2022 07:00
NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Foto:
Poslaním horského vodcu nie je konať v horách veľké činy, ale umožniť obyčajným ľuďom výstupy, ktoré by bez jeho pomoci ostali pre nich neuskutočniteľné.
debata

Vášeň pre hory sa rozhodol premietnuť aj do svojho povolania, a preto sa stal v roku 1986 horským vodcom. Je členom Spolku horských vodcov Vysoké Tatry a držiteľom certifikátu UIAGM, ktorý slúži ako medzinárodne platná a uznávaná kvalifikácia v tomto odbore.

Odvtedy pomáha ľuďom plniť ich sny a ciele v krásnom prostredí hôr, ako píše na svojej stránke. Celý život žije vo Vysokých Tatrách, a tak vie pripraviť klientom ponuky na mieru – aby ich zvládli a aby si ich aj vychutnali.

Okrem Tatier prešiel vrcholy v Alpách, Pyrenejách, Andách či v Patagónii a na ďalších miestach.

V januári rezonoval v médiách prípad troch Poliakov, ktorí zahynuli na Gerlachovskom štíte. Ich horský sprievodca vraj nezvolil správnu trasu, ani spôsob istenia klientov. Navyše vyšlo najavo, že túto činnosť vykonával na našom území neoprávnene. Ako si teda vybrať spoľahlivého vodcu?

Tento horský sprievodca nemal kvalifikáciu na takúto činnosť. V daných podmienkach, s dvoma klientmi, zvolil nevhodnú výstupovú trasu na Gerlachovský štít.

Služby horského vodcu poskytujú držitelia Osvedčenia o odbornej spôsobilosti na horskú vodcovskú činnosť.

Každý držiteľ tohto Osvedčenia je spôsobilý na vykonávanie tejto činnosti, absolvoval predpísané vzdelanie a pravidelne sa zúčastňuje povinných preskúšaní.

Záujemca o túru môže požiadať horského vodcu o nahliadnutie do preukazu, ktorý musí mať platnú známku na daný rok.

Je dôležité rozlišovať medzi horským vodcom a horským sprievodcom.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Podľa Zákona o Horskej záchrannej službe je základným rozdielom stupeň obtiažnosti trasy, po ktorej sa s klientom môžu pohybovať.

Kým horský vodca nie je takmer nijako limitovaný, horský sprievodca môže sprevádzať len na trase prvého stupňa obtiažnosti, kde nie je potrebný horolezecký výstroj. To sú bežné značené turistické chodníky.

Služby horského vodcu poskytujú držitelia...
Horský vodca je profesionálne vyškolený na...
+4Horský vodca nielen vedie, ale je aj koučom...

Ste držiteľom medzinárodného certifikátu UIAGM. Ako sa toto osvedčenie získava a aké podmienky ste museli splniť?

Je to pomerne dlhý a náročný proces, ktorý obvykle trvá 3 až 4 roky. Každý záujemca musí spĺňať požadované kritériá, urobiť vstupné testy.

Následne musí absolvovať predpísané vzdelanie a prax. Po splnení týchto povinnosti sa záujemca môže stať horským vodcom.

Vzdelanie je jednotné vo všetkých krajinách, ktoré sú členmi Medzinárodnej asociácie horských vodcov (UIAGM).

Na aké túry odporúčate najať si určite horského vodcu? Závisí to od viac trasy alebo skôr od zdatnosti turistov?

Je to veľmi individuálne. Každý by mal zvážiť svoje schopnosti a na základe toho sa rozhodnúť. Samozrejme, je potrebné zosúladiť výber túry so zdatnosťou turistov.

Na túry mimo značkovaných chodníkov, na lyžiarske či skialpinistické túry odporúčam služby horského vodcu.

Taktiež ak sa chce niekto pohybovať v horách v zime, tak absolvovať lavínové ABC s horským vodcom.

Čo lavínové ABC zahŕňa?

Ako sa pohybovať v lavínovom teréne, ako poskytnúť kamarátsku pomoc. Testy stability snehovej pokrývky a ich vyhodnocovanie. Správne, rýchle a efektívne zvládnutie používania lavínového výstroja (lavínový vyhľadávač, sonda, lopatka).

Horský vodca je profesionálne vyškolený na... Foto: Horskyvodca.info
NEPOUZ, horský vodca Horský vodca je profesionálne vyškolený na minimalizovanie rizika.

Sú v Tatrách trasy, kam sa bežní turisti nesmú vybrať bez horského vodcu?

Vo Vysokých Tatrách sa môže bežný turista pohybovať po značkovaných trasách.

Ako vyzerá sprevádzanie a čo všetko musí horský vodca vedieť a zabezpečiť? Ako klientom pomáha?

Veľmi dobre to vystihol horský vodca Lionel Terray: “Poslaním horského vodcu nie je konať v horách veľké činy, ale umožniť obyčajným ľuďom výstupy, ktoré by bez jeho pomoci ostali pre nich neuskutočniteľné.”

Povinnosťou horského vodcu voči klientom nie je len ich bezpečne previesť horami. Pred začiatkom túry klientom osobne poradí a podporí ich pri výbere správnej túry. Horský vodca má základné vzdelanie v oblasti geológie, fauny, flóry a pozná hory a ich históriu.

Horská túra sa tak stáva pre klientov zážitkom.

Horský vodca nielen vedie, ale je aj koučom poskytujúcim rady a motiváciu. Ambicióznym klientom pomáha zlepšovať sa po technickej a fyzickej stránke.

Horský vodca často sprevádza svojich klientov dlhé roky po celom svete. To je základ pre priateľstvá, ktoré vydržia po celý život.

Bezpečnosť je v horolezectve dôležitá. Ľudia hľadajú zážitky a dobrodružstvo v horách. V horolezectve, tak ako aj v živote, existuje určité riziko, ktoré sa nedá eliminovať.

Horský vodca je profesionálne vyškolený na minimalizovanie tohto rizika. Jeho kvalitné vzdelanie je zamerané na bezpečnosť a bohaté skúsenosti mu pomáhajú správne sa rozhodnúť v náročných situáciách.

zima, sneh, zdravie Čítajte viac Nelyžujete? Toto je 7 najlepších lyžiarskych stredísk pre vás. Vážne

Riskujú podľa vás ľudia v horách často? Čo zvyknú najviac podceniť?

Nedá sa generalizovať. Samozrejme je sú ľudia, ktorí nemajú dostatočné skúsenosti, ktorí preceňujú svoje schopnosti, neberú do úvahy podmienky a počasie.

Stalo sa vám, že ste museli klienta odmietnuť, lebo chcel ísť na príliš nebezpečný výstup alebo zjavne nebol na hory dobre pripravený?

Áno, stalo sa mi to.

Existujú v Tatrách miesta, kam by ste sa kvôli bezpečnosti nevybrali ani vy?

Nie. Dôležité sú však podmienky a počasie.

Ako by mala vyzerať príprava na vysokohorskú túru? Čo by si mali turisti zbaliť do ruksaka?

Aby mal človek z túry radosť, tak je potrebné sa aj pripraviť po fyzickej a psychickej stránke. Výbava sa prispôsobuje zvolenej túre a ročnému obdobiu.

helikoptéra, vrtuľník, letectvo, oheň, záchranári, pomoc, helmy, prilmy, vrtuľa Čítajte viac Čo robiť v prípade nepriaznivých podmienok na horách? Tu sú cenné rady záchranárov

Ktoré výlety sú medzi vašimi klientmi najobľúbenejšie?

Je množstvo populárnych túr a ešte väčšie množstvo takých, o ktorých bežní turisti ani netušia. Ak hovoríme o klasických turistických výstupoch, tak k najobľúbenejším patria výstupy na Gerlachovský štít, Lomnický štít, Ľadový štít, Vysokú…

K populárnym horolezeckým túram patria aj výstupy na Žabieho koňa, Ošarpance, Ostrý štít, Vidlový hrebeň…

A ktorá je Vaša najobľúbenejšia trasa alebo miesto na Slovensku?

Nemám najobľúbenejšiu trasu či túru. Je množstvo túr, na ktoré sa rád vraciam. Hory sú krásne v každom počasí.

Mám rád miesta z môjho detstva ako napríklad Mengusovskú dolinu, atmosféru na Chate pod Rysmi, kde som naozaj doma.

Aký najnáročnejší výstup ste doteraz absolvovali? A akú métu máte ešte vysnívanú?

Nedá sa vypichnúť jedna túra či výstup. Takmer každý je jedinečný. Absolvoval som krásne túry v Dolomitoch, Západných Alpách, Cordillera Blanca.

Snov mám veľa, jeden ľudský život je krátky.

Odporučíte začiatočníkom, ktorí chcú začať s vysokohorskou turistikou, najvhodnejšiu tatranskú trasu?

Záujemcovia o vysokohorskú turistiku by si mali prejsť značkované prechody cez sedlá, a značkované vrcholy v Tatrách.

Veľmi pekné sú prechody napríklad cez Bystrú lávku, Poľský hrebeň, Priečne sedlo. Taktiež výhľady z Kriváňa, Rysov alebo Východnej Vysokej.

svah, lyžovačka, sneh, zima, snoubord, snowboard, hory Čítajte viac Tu je 14 najinstagramovanejších lyžiarskych stredísk Európy: Slovensko zabodovalo! mall tv, chalani z hôr Čítajte viac Ktorá trasa na ikonický Kriváň je najlepšia? A čo všetko je v národných parkoch zakazané? okno, črepy, sklo, poistenie Čítajte viac Turista skončil u psychológov: Vyhliadkový most nad roklinou sa mu rozpadol pod nohami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #túry #horský vodca