Vo Volovských vrchoch na Ceste hrdinov SNP pribudne turistická útulňa

Nová turistická útulňa vznikne v Košickom kraji v prostredí Volovských vrchov na trase Cesty hrdinov SNP. Turistom poskytne možnosť oddychu aj prenocovania, využívať ju budú môcť už toto leto. Projekt sa realizuje v spolupráci Košického samosprávneho kraja (KSK), organizácie Košice Región Turizmus (KRT), obce Vyšný Medzev a turistického klubu Hikemates.

22.03.2022 13:00
debata

Na vybudovanie útulne vyčlenil kraj 35.000 eur. „Nová turistická útulňa bude mať kapacitu osem lôžok a spĺňa kritériá modernej stavby. Turistom poskytuje komfortné útočisko, priestor na stravovanie aj menšiu piecku,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že prispeje k ďalšiemu rozvoju turistiky na východe.

Projektová dokumentácia je už finálne k dispozícii a prebieha príprava podkladov pre verejné obstarávanie a zabezpečenie povolení na začatie stavebných prác.

„Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie,“ priblížil spoluautor projektu Patrik Pajta z klubu Hikemates.

Lokalita turistickej útulne Kloptáň zohráva významnú úlohu v rámci pešej turistiky. „Už dlhodobo sme vnímali zo strany návštevníkov a turistov potrebu realizácie obdobného projektu, čo priamo súvisí práve s Cestou hrdinov SNP, na ktorej sa útulňa bude nachádzať,“ uviedol starosta Vyšného Medzeva Róbert Nálepka. Pripomenul, že ide o najdlhšie značenú turistickú trasu na Slovensku vedúcu z Dukly do Devína s celkovou dĺžkou 770 kilometrov.

Krajská organizácia cestovného ruchu KRT ďalej informovala, že okrem tejto útulne plánuje v spolupráci s Klubom slovenských turistov ďalšie aktivity zamerané na lepšiu orientáciu turistov v prírode. V oblasti Volovských vrchov bude opätovne obnovené turistické značenie.

Taormina, Sicília, Taliansko, Čítajte viac Populárne talianske mesto núka ďalšie domy na predaj. Vyvolávacia cena 2 eurá! nepouzivat, mall tv, Naomi v Japonsku Čítajte viac Ako to vyzerá v kapsulových či love hoteloch? Nazrite do nich!
debata chyba
Viac na túto tému: #turisti