Lyžiarske stredisko Bukovel sa premenilo na luxusný úkryt pred bombami

Od prepuknutia vojny na Ukrajine má toto luxusné lyžiarske stredisko, ďaleko od bombardovania, veľmi zvláštnu klientelu. Zdržiavajú sa tu zámožní Ukrajinci, ktorých mestá sa premenili na bojisko, a hľadajú tu svoje miesto v časoch boja proti ruskej invázii. O stredisku Bukovel na západe Ukrajiny, kde sú strety najmenej viditeľné, napísal francúzsky denník Le Monde.

26.03.2022 07:00
debata

Bola to kúzelná sezóna, napadlo dosť snehu, svietilo slnko a vládla atmosféra nikdy nekončiacich večierkov. Na lanovkách, na diskotékach a vo vírivkách sa však hovorilo iba o jednom – o riziku vojny a invázie ruských vojsk.

V Bukoveli, známom lyžiarskom stredisku v ukrajinských Karpatoch, tomu ale tento rok v zime nikto veľmi neveril.

Diana, ktorá má 24 rokov, pracuje na recepcii hotela Hvoya, jedného z asi stovky miestnych honosných hotelov. V stredu 23. februára si išla po práci zajazdiť na snowboarde, zjazdovky tu sú vždy otvorené a osvetlené až do polnoci.

Druhý deň za svitania do hotelovej haly vtrhol dav, zavládla panika, kufre sa otvárali a zatvárali, ľudia sa strkali, hádzali v zhone kľúče od izieb na recepčný pult a zo všetkých telefónov sa ozývala jediná správa: začala sa vojna.

Vzápätí bolo všetkých 250 izieb prázdnych; rovnako dopadlo aj parkovisko, ulice a všetky ostatné hotely. Všade zavládlo hlboké ticho.

Zamestnanci hotela overovali rezervácie, ktoré mizli jedna po druhej, a tak si nakoniec sami sadli do sedačiek v lobby a plakali, s rozprávkovým výhľadom na zasnežené hory.

hranica, plot, ruka, rukavica, Čítajte viac Na mexicko-americkej hranici pribúda Rusov, ktorí žiadajú azyl v USA. Tu sú ich dôvody

Turisti? Utečenci? Vysídlenci

Za pár dní už je ale všetko inak, Porsche a BMW tu stoja v kolónach. Tí, ktorí utiekli, sa zase rýchlo vracajú. Cez víkend 5. marca tu stojí 5000 áut, väčšina z nich s kyjevskou poznávacou značkou.

Ako označiť týchto ľudí? Turisti? Utečenci? „Možno vysídlenci,“ navrhuje mladá dvojica realitných agentov.

Doteraz sa boli v Bukoveli lyžovať len raz, radšej chodili do Rakúska alebo do Francúzska. Na myšlienku prísť práve sem ich priviedli priatelia a už tu stretli aj ďalších známych z Kyjeva. „Tí naozaj veľmi bohatí sú už dávno ďaleko a ja sama seba nevidím v utečeneckom tábore v Poľsku,“ hovorí žena.

Diana na recepcii hotela uisťuje hostí, že nezavrú, a snažia sa o upokojujúci tón. Zároveň telefonuje so svojím manželom, ktorý je lekárom v ostreľovanom Charkove. Rozpráva jej o 11 znásilnených ženách, z ktorých len päť prežilo. „Máme šťastie,“ hovorí Diana, ale vzápätí dodáva, že sa za to hanbí.

Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu

Niekdajší revír komunistickej elity

Príbeh Bukovelu je odrazom časti ukrajinských dejín. Pred rokom 2000 to bola všetkými zabudnutá hornatá oblasť posiata pár stromami, kam raz za týždeň prišla pojazdná predajňa.

V sovietskych dobách to býval lovecký revír komunistickej elity. V roku 2003 sa ale miesto začalo meniť na stredisko po vzore tých západných, vzniklo tu 75 kilometrov zjazdoviek a tri umelé jazerá.

Investorom je význačný ukrajinský oligarcha. Zdá sa, že všetci vedia, ktorý to je, ale nikto sa neodvažuje povedať jeho meno, píše autorka článku.

Ukrajina, chrámy, veže, strechy Čítajte viac Deväť zaujímavostí o Ukrajine: Najnavštevovanejšia reštaurácia, najkrajší jazyk, z piva výbušniny

Ísť do bazéna by bolo protivlastenecké

Lanovky nie sú v prevádzke, z reproduktorov sa ozývajú pokyny a nariadenia o nočnom zákaze vychádzania a zákaze pitia alkoholu.

V niektorých hoteloch síce zostali otvorené bazény a sauny, ale aj tak zívajú prázdnotou. Ísť tam by bolo „protivlastenecké“, myslí si jedna žena a mieri do lekárne, kde dúfa, že dostane lieky na upokojenie. O deň skôr boli vypredané.

Od začiatku vojny sa zástupcovia veľkých hotelov každé ráno stretávajú na spoločnej krízovej porade. Miestne hotely poslali finančné prostriedky ministerstvu obrany, „väčšie ako niektoré európske krajiny“, hovorí jeden z hotelierov.

Aj v Bukoveli sa podľa neho zdvihla „vlna patriotizmu“ a do kultúrneho strediska sa chodia hlásiť dobrovoľníci. „Šok z prvých troch dní už opadol. Teraz ale bude treba týchto ľudí nejako zamestnať, najmä tých, ktorí sú zvyknutí byť neustále v jednom kole,“ dodáva hotelier a uznáva, že vlastne nevie, čo im má dať za prácu.

Rovnako ako v iných obciach v tyle frontu je výroba maskovacích sietí jednou z prvých spustených dielní.

Tu v nej pracuje päť alebo šesť žien, vrátane jednej úspešnej finančnej poradkyne, ktorá nemôže prestať plakať. „Chcela by som sa pridať k ozbrojenej obrane. Cítim sa taká zbytočná. Prosím,“ hovorí 59-ročná žena.

Izrael, Ukrajina Čítajte viac Ukrajina ešte neumrela... Toto je príbeh hymny, ktorá nikdy nebola aktuálnejšia

Niektorí sa pýtajú, kedy sa továreň v Charkove zas otvorí…

Medzi ubytovanými je aj mnoho úspešných podnikateľov a manažérov. Dmytryj Borodin viedol v Charkove továreň na výrobu nafukovacích člnov Grand Inflatable Boats.

Väčšina e-mailov, ktoré dostáva, je povzbudivých. Na otázku partnerov, ako môžu pomôcť, však nevie, čo odpovedať. Nájdu sa aj takí, ktorí sa pýtajú, kedy sa zase továreň otvorí. „Mám dojem, že niektorí nás stále ešte nepochopili,“ hovorí Borodin.

Sklad materiálu kozmetickej firmy jeho ženy Valentyny je zbombardovaný, o stave svojej továrne nemá žiadne správy.

Borodin spontánne začal hovoriť po rusky, ako je na to zvyknutý z podnikania v Charkove, silne spätom s Moskvou. Po chvíli sa ale zastavil a povedal, že už bude hovoriť len po ukrajinsky, aj keď občas urobí chybu.

Väčšina priateľov páru je z Ruska, teraz sa ale neozývajú. „Veľmi slušne a pokojne sme sa pýtali, ako sa majú. Teraz už pre nich ale neexistujeme, ako by sme boli mŕtvi,“ a to je to najhoršie, myslí si Valentyna.

Vo vedľajšej izbe býva špecialista na uhľovodíky. Síce sa vraj cíti previnilo, keď ide von na raňajky, ale Ukrajine podľa svojich slov pomáha tým, že naďalej pracuje a na daniach odvádza 2000 dolárov mesačne. „Tým, že ďalej podnikám, som svojej krajine najužitočnejší. Ak sa mi bude dariť aj naďalej.“

Turistické informačné centrum v Bukoveli má nové využitie, zriadili tu pobočku na platbu dobrovoľných príspevkov na obranu štátu. Prijímajú všetky platobné karty a pred dverami sa tvorí rad.

Tridsaťročná Ulla, redaktorka webu Headway Media, by sa ešte pred pár dňami popísala ako „pacifistka, kozmopolitná, a rozhodne nie nacionalistka“. Priatelia jej ponúkli azyl v Berlíne a v Barcelone. „Nechcem odísť, prvýkrát v živote som hrdá na to, že som Ukrajinka,“ hovorí Ulla.

lietadlo, letisko, doprava, Frankfurt, Mesiac Čítajte viac Vozil pápežov, o imidž sa mu staral Armani. Národný dopravca končí, krachoval 9 rokov chorvátsko, dubrovník, pláž Čítajte viac 10 zvykov Chorvátov, ktoré my ostatní považujeme za divné
debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vojna na Ukrajine