'Ministerský revír' bude novou turistickou destináciou Polonín

Verejnosti desaťročia nedostupný objekt "Grófske chyžky" nad obcou Nová Sedlica na území Národného parku (NP) Poloniny, od obdobia socializmu využívaný politikmi či vysokými funkcionármi na poľovačky, sprístupnia v tohtoročnej letnej sezóne širokej verejnosti. Pod Správu NP Poloniny prejde od 1. apríla v rámci reformy národných parkov od Lesopoľnohospodárskeho majetku (LPM) Ulič aj bývalý takzvaný "ministerský", v súčasnosti režijný revír. Správa verí, že sa oblasť stane obľúbenou turistickou destináciou.

03.04.2022 10:00
debata

„Lokalita sa nachádza vo veľmi atraktívnej doline Zbojského potoka od obce Nová Sedlica po Jarabú skalu, samotný ‚ministerský‘ areál pozostáva z poľovníckej chaty, rybníka Na Mlákach a lúky Medovej baby s včelínom,“ povedal riaditeľ Správy NP Poloniny Miroslav Buraľ s tým, že jej sprístupnenie verejnosti je „úplne prvou vecou“, ktorú ochranári urobia.

Ako ozrejmil, oblasť poľovačiek bola v minulosti natoľko utajovaná, že odtiaľ koncom 20. storočia odklonili turistický chodník. Sprístupnením lokality sa turistom podľa Buraľa zatraktívni výstup k najkrajšej vyhliadke na území Polonín z vrcholu Rjaba skala.

Terajšia takzvaná „ministerská“ chata sa nachádza na mieste, kde prvú poľovnícku chatu dala postaviť v roku 1908 grófka Leopoldina Szerenyova z Moravy.

„Málokto vie, že na terajšej chate sa nachádza stôl ‚Skazka‘, na ktorom je dookola vyrezávaný rozprávkový príbeh lesného medveďa. Dal ho vyrezať nestor ochrany prírody v Poloninách a zároveň lesník Miroslav Poliščuk,“ doplnil Buraľ s tým, že tento stôl je súčasťou interiéru už 70 rokov.

Sprístupňovanie takýchto atraktívnych miest vníma Buraľ ako jedno z pozitív transformácie NP. V rámci delimitácie majetku od LPM Ulič a Lesov SR prejde od 1. apríla pod Správu NP Poloniny spolu takmer 8200 hektárov lesa a s nimi desať objektov.

„Väčšinou sú to poľovnícke chaty, ktoré sa nachádzajú na lesnom pôdnom fonde. Tie budú pod našou správou využívané ako terénne a výskumne stanice, pre strážnu činnosť a pre verejnosť v rámci rozvoja mäkkého cestovného ruchu v regióne,“ vysvetlil.

Spolu 23 zamestnancov, ktoré Správa NP Poloniny preberie od LMP Ulič, bude podľa Buraľových slov pracovať najmä na systematickej starostlivosti o lesné ekosystémy a časť z nich i na „Grófskych chyžkách“ poskytovaním širších turistických služieb, a tiež na údržbe turistických a náučných chodníkov.

tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne! mall tv, Naomi v Japonsku Čítajte viac Fukušima. Ako vyzerá postapokalyptický svet 9 rokov po jadrovej havárii?
debata chyba
Viac na túto tému: #Poloniny #Národný park Poloniny #NP Poloniny