V najväčšej jaskyni v Poloninách prezimovali stovky netopierov

Historicky prvé oficiálne sčítanie zimujúcich netopierov v nedávno objavenej najväčšej jaskyni na území Národného parku (NP) Poloniny hovorí o 219 jedincoch šiestich rôznych druhov. Ako sa vyjadril riaditeľ Správy NP Poloniny Miroslav Buraľ, ide o jedinú ochranárom známu lokalitu, kde netopiere v Poloninách zimujú.

03.05.2022 11:00
debata
rezervacia poloniny Čítajte viac 'Ministerský revír' bude novou turistickou destináciou Polonín

Ďakovu jaskyňu, jeden z piatich pseudokrasových jaskynných priestorov nachádzajúcich sa v masíve Stinská na slovensko-ukrajinskej hranici, objavil ako štrbinu, odkiaľ vylietavali netopiere, Buraľ v roku 2000. O tri roky neskôr sa spolu so speleológmi prekopal do vzdialenosti 13,5 metra, v roku 2004 tam odhalili priestor s dĺžkou 127 metrov.

„Ona pokračuje ešte ďalej, len výskum v týchto pseudokrasových jaskyniach je nebezpečný, pretože sú nestabilné,“ doplnil šéf poloninských štátnych ochranárov.

Keďže sú jaskyne obľúbeným útočiskom netopierov, novoobjavenú lokalitu navštívili v rovnakom roku aj zoológovia, členovia Spoločnosti pre ochranu netopierov.

„V novembri v roku 2004 tu napočítali 44 netopierov štyroch druhov,“ informovala na stránke Správy NP Poloniny Iveta Buraľová. Tohtoročné sčítanie je však podľa Buraľa prvým oficiálnym a výsledky sú podľa neho potešujúce.

„Nemáme údaje, kde nám zimujú netopiere. Toto je teraz jediná lokalita v rámci Polonín, o ktorej vieme, že tam sú. V minulosti zimovali vo veži ‚v lieviku‘ na Starine, odtiaľ však vymizli,“ ozrejmil.

Najzastúpenejšími pri tohtoročnom sčítaní boli podkováre malé, nasledované netopiermi veľkými. Nad desať bolo v jaskyni i podkovárov veľkých. Po jednom či dvoch tam ochranári zaznamenali aj netopiera brvitého, netopiera vodného a ucháča svetlého.

Masív Stinská je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Stinská, vyhlásenej v roku 1986 na výmere 90,78 hektára v katastrálnom území obce Zboj v Sninskom okrese.

Masív sa rovným dielom nachádza na slovenskej a ukrajinskej strane, jeho najvyšší vrch (1092 m n. m.) leží priamo na slovensko-ukrajinskej hranici.

V lokalite sú známe tri väčšie Kňahyňa, Pustajova, Ďakova a dve menšie pseudokrasové jaskyne. Ide o najvýchodnejšie jaskynné priestory na Slovensku.

Nachádzajú sa mimo turistických chodníkov a pre verejnosť nie sú prístupné. Ako Buraľová doplnila, „pýchou“ chráneného územia Stinská je tiež výskyt iskerníka karpatského, východokarpatského endemitu, ktorý rastie na Slovensku iba v tejto lokalite.

prales poloniny Čítajte viac V Poloninách vznikne nový turistický chodník, zlegalizuje výstup na Gazdoráň
debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #netopiere #Poloniny