Otvárajú sa turistické chodníky v Tatrách. Tu je 5 skvelých tipov na letnú turistiku

V Tatrách sa už 15.6. opäť otvárajú turistické chodníky po zimnej uzávere. Znova tak môžete vykročiť na obľúbené turistické trasy a vystúpať na krásne tatranské sedlá a štíty.

10.06.2022 06:00
debata (2)

Toto je 5 tipov na letnú turistiku, ktorá je po zimnej prestávke opäť dostupná všetkým milovníkom našej prírody a hlavne dovolenky na horách.

Mlynická dolina – zo Štrbského plesa cez vodopád Skok

Túra sa začína z osady Štrbské pleso (kde nájdete zastávku SAD, ŽSR aj parkovisko) po žltej značke. Prejdete postupne Mlynickou dolinou až k nášmu najmohutnejšiemu vodopádu Skok.

Majestátny hukot vody padajúcej z výšky asi 30 metrov je zážitok, na ktorý sa nezabúda.

Ide o nenáročnú túru, ktorú zvládnete za niečo viac ako 3 hodiny.

Vodopád Skok Foto: Archív ZľavaDňa
vodopád Skok Vodopád Skok

Veľká Svišťovka

Svoj názov dostala podľa svišťov, ktoré sa tu v minulosti hojne vyskytovali. Dnes na jej svahoch môžete vidieť pozostatky starých banských štôlní, v ktorých sa kedysi ťažilo striebro.

Na jej vrchole bola v roku 2006 osadená panoramatická tabuľa.

Na Svišťovku sa môžete dostať rôznymi cestami, čím sa dajú jednotlivé trasy výrazne skrátiť. Je to teda skvelý tip pre turistov, ktorí si radi volia rôznu náročnosť.

Môžete sa sem dostať pomerne jednoducho zo stanice lanovky na Skalnatom plese. Vedie sem turistický chodník po červenej značke cez Tatranskú magistrálu po trase Skalnaté pleso – Sedlo pod Svišťovkou – Veľká Svišťovka.

Veľká Svišťovka Foto: Archív ZľavaDňa
Veľká Svišťovka Veľká Svišťovka

Jahňací štít

Ďalší tip vás zavedie na miesto, odkiaľ budete mať Belianske Tatry ako na dlani. Celodenná túra sa začína príjemným výstupom k jednej z najkrajších tatranských chát. Je ňou Chata pri Zelenom plese (známa tiež ako Brnčalka). Dá sa sem jednoducho dostať po žltej značke napríklad z Bielej vody asi za 3 hodinky.

Zaujímavosťou je, že až 4 mesiace tu nesvieti slnko. Od októbra svieti vždy len na pár hodín a od začiatku novembra zájde za Baranie sedlo úplne. Na chate sa opäť objaví slnečný svit až na prelome februára a marca. Krásam Zeleného plesa, ktoré sa neďaleko chaty rozprestierajú, to však vôbec neprekáža.

Po Brnčalku to bola zatiaľ príjemná túra, teraz to však začne byť celkom výzva. Pri ceste na vrchoch Jahňacieho štítu vám budú pomáhať reťaze a bude treba zdolať náročnejšie horské chodníčky. Odmena v podobe nádherných výhľadov však stojí za to!

Výhľad z Jahňacieho štítu Foto: Archív ZľavaDňa
Výhľad z Jahňacieho štítu Výhľad z Jahňacieho štítu

Kriváň

Túru na tento skutočný symbol Vysokých Tatier odporúčame začať po zelenej značke z lokality Tri Studničky alebo po modrej od rázcestia pri Jamskom plese. Trasu zvládnete aj s deťmi, ideálne ak už majú aspoň nejakú skúsenosť s podobnými túrami.

Kriváň Foto: Archív ZľavaDňa
Kriváň Kriváň

Otrhance

Otrhance rozdeľujú Račkovú a Jamnícku dolinu a sú považované za jeden z najkrajších hrebeňov Západných Tatier (končia až pri hranici s Poľskom).

Je to ozajstná makačka – až štyri z vrcholov cez ktoré prejdete, sú vyššie ako 2000 m n. m. – Nižná Magura (1 909), Ostredok (2 055), Vyšná Magura (2 095), Jakubina (2 194) a Hrubý vrch (2 137).

Trasa vedie cez vrch Jakubina, ktorý je druhý najvyšší v Západných Tatrách. Dostanete sa sem z ústia Račkovej doliny po modrej a na rázcestí pokračujte po zelenej značke cez Ostredok (asi 2 hodinky) alebo sledujte červenú značku z Končistej (zvládnete za niečo vyše hodiny).

Otrhance Foto: Archív ZľavaDňa
Otrhance Otrhance
leto, dovolenka, slnko, slnečné okuliare, radosť, smiech, matka a dieťa Čítajte viac Slováci už vedia, koľko minú za letnú dovolenku. Nebude to vôbec málo Slovensko, Tatry, VYsoké Tatry, turista, hory, kopce, jazero, pleso, túra, vrchol, špic, NEST1 NEPOUZI Čítajte viac KVÍZ: 13 otázok pre milovníkov Vysokých Tatier. Poznáte naše veľhory?
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #ZlavaDna #Belianske Tatry #túry