Pokračovanie článku: Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik

Adršpašsko-teplické skaly a ich brána

Adršpašsko-teplické skaly sú národnou prírodnou rezerváciou v Broumovskej vrchovine. Chránené sú od roku 1933.

Nachádza sa tu najväčší eróziou vytvorený pieskovcový skalný komplex v Česku, volá sa aj svet skalných labyrintov. Pieskovce sedimentovali koncom geologického obdobia kriedy v tektonickej zníženine v rámci Českého masívu.

Čarovným miestom je najmä Gotická branka, ktorá sa v skalnom meste objavila už v roku 1839. Vtedy ju tu nechal postaviť Ľudovít Karel Nádherný, spolu so sieťou turistických chodníkov, mostov, lávok a schodísk.

Na mieste, kde sa bránka nachádza, bol pôvodný vstup do skál.

Turistický okruh skalným mestom je dlhý približne 3,5 kilometra, prejdete ho za 3 hodiny. Jeho zdolanie nie je príliš náročné, a preto je to vhodný výlet aj pre rodiny s malými deťmi.

Pri prechádzkou skalným mestom narazíte takmer na každom kroku na skalu, ktorá dostala vďaka svojmu tvaru nejaké meno.

Medzi najznámejšie skaly Adršpašského skalného mesta patrí Homole cukru, ktorá stojí na špičke, takže sa človeku zdá, že musí každú chvíľu spadnúť, a preto ju predovšetkým deti pre istotu podopierajú klúčikmi.

Ďalšími známymi útvarmi sú napr. Džbán, ktorého ucho Vám možno bude svojim tvarom pripomínať delfína alebo Milenci, najvyššie súskalie v celom skalnom meste. Sú tu aj Dvojčatá v perinke, Rukavice, Orlie hniezdo či Krakonošov a Leňoška.

Alabama, kostol, chrám, okno, vitráž Čítajte viac Najmenej religiózne národy Európy? Česi, Dáni a Estónci. Slovákov verí 29 %

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #skaly #České švajčiarsko