Na skalách pod Pyramídou vznikli nové ferraty, jediné v Nitrianskom kraji

Na skalách pod Pyramídou v Nitre vznikli dve nové ferraty. Pre verejnosť budú otvorené od júla tohto roka. Na ich vybudovaní sa podieľali členovia Nitrianskeho horského spolku, autorom projektu je jeho člen Peter Michalík. Celkové náklady na ich vybudovanie sa pohybujú na úrovni 30.000 eur.

20.06.2022 13:00
debata

Prvé ferraty v Nitrianskom kraji budú pozostávať z dvoch trás s rôznymi obtiažnosťami. Oboma trasami je možné sa dostať až na vrchol skalného piliera vrchu Pyramída na Zobore, informovala výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároniková.

Jednoduchšia trasa s obtiažnosťou B nesie meno Brezová a vedie cez 12-metrovú výstupovku. Obtiažnejšia trasa Dubová s obtiažnosťou B/C preverí zdatnosť turistov na 15-metrovom lanovom moste vedúcom cez skalné okno.

Nitrianske ferraty sú jednosmerné, nástup začína pod skalami Pyramídy. Pre verejnosť sú voľne prístupné až do zimných mesiacov, keď by sa mala začať zimná uzávera.

Členovia spolku odporúčajú využívať ferraty za denného svetla. Výstup trvá priemerne 20 až 30 minút v závislosti od zdatnosti lezca.

Horehronie hrad Slovenská Ľupča Čítajte viac V Ľupči pribudla nová ferrata, trasy obťažnosti C a D. Pripravené sú aj rozšírenia Skalka, ferrata, adrenalín, visutý most, lanový most Čítajte viac Odvážne deti, pozor! Nová Baňa má novú turisticko-športovú atrakciu: Detskú ferratu
debata chyba
Viac na túto tému: #ferrata