Tajomstvo lesa, teplé pramene aj drevené vagóniky... Tri slovenské doliny, ktoré musíte túto jeseň navštíviť

Doliny sú unikátnym miestom chráneným hôrnymi obrami, ponúkajú závetrie, čarovnú prírodu, ale aj zaujímavé atrakcie. Tu je niekoľko pozoruhodných slovenských dolín, kam by ste sa túto jeseň mali vybrať na výlet.

07.10.2022 06:00
debata

Jánska dolina

Pätnásťkilometrová dolina je jednou z najdlhších dolín Nízkych Tatier a zároveň jednou z najstarších prírodných rezervácií na Slovensku. Objavíte ju na severnej strane Nízkych Tatier, začína sa v kúpeľnej obci Liptovský Ján.

Preteká ňou potok Štiavnica, ktorý dal meno aj hornej časti doliny. Nachádza sa v nej množstvo ponorov, vyvieračiek, prameňov minerálnych a termálnych vôd a jaskýň – k najznámejším jaskyniam patrí Stanišovská jaskyňa, k menej známym Malá Stanišovská jaskyňa, Partizánska jaskyňa či Hlboká jaskyňa.

Dolinou vedú obľúbené turistické chodníky, ktoré vás vyvedú na vrchy Ohnište, Slemä alebo Krakova hoľa či k Chate Milana Rastislava Štefánika v Ďumbierskom se­dle.

V okolí Jánskej doliny vás čakajú rôzne atrakcie – Park Mini Slovensko, termálne kúpalisko či kúpele v Liptovskom Jáne, Svätojánska rozhľadňa nad obcou, Národopisné múzeum Liptovský Hrádok, Hrádocké arborétum, Hrad Liptovský hrádok, Jaskyňa mŕtvych netopierov…

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rajecká dolina