Hory chcú rešpekt: Záchranári majú vyše 2000 zásahov ročne, kvôli čomu volajú turisti o pomoc najčastejšie?

Turistov v slovenských horách počas leta výrazne pribúda. Priamo úmerne s tým sa zvyšuje aj počet tých, ktorí potrebujú pomoc horských záchranárov.

08.07.2022 08:00
Tatranska Polianka, Slovakia, 1.9.2019: Horský... Foto:
Horskí záchranári majú náročnú prácu.
debata

Od 15. júna sú otvorené všetky turistické trasy, na ktoré platila zimná uzávera. „Odporúčame sa na každú túru poriadne pripraviť. Skontrolovať predpoveď počasia a výstrahy pre danú oblasť. Obliecť sa primerane počasiu a obuť si pevnú obuv. Zbaliť si dostatok proviantu a tekutín, mať plne nabitý telefón a v ňom stiahnutú aj aplikáciu Horská záchranná služba (HZS). Vyraziť na túru včas a najmä zbytočne nepreceňovať svoje schopnosti,“ radí Marek Biskupič, riaditeľ HZS.

„Počas turistiky ste na návšteve prírody a mali by ste sa k nej správať so všetkou úctou. Nenechávať odpadky, nerobiť zbytočný hluk, neplašiť a nekŕmiť zvieratá, nezakladať oheň, nezbierať plody a huby a netrhať rastliny. Ak sa na turistiku vyberiete so psíkom, majte ho po celý čas na vôdzke,“ upozorňuje Pavol Majko, riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Práve psi totiž môžu ostať verní svojmu loveckému pudu a zaútočiť na voľne žijúce zvieratá, alebo ich stresovať.

V TANAP-e sa neustále pasujú i s odpadkami, ale aj nezodpovedným kŕmením zvierat, ktoré tak strácajú prirodzenú plachosť. Mnohé je následne potrebné premiestniť alebo usmrtiť.

Vedú Vysoké Tatry

Viac ako dvetisíc zásahov ročne vykonáva HZS od roku 2015. Priemerne ide o 2 575 zásahov. Výnimkou bol rok 2021, keď ich počet klesol vplyvom pandémie.

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

V minulom roku potrebovali najčastejšie pomoc turisti vo Vysokých Tatrách. „Takmer štvrtinu všetkých výjazdov tvoria zablúdenia alebo uviaznutia ľudí v horskom teréne, čo je alarmujúce. Bez moderných nástrojov, akým je aplikácia HZS, by bola pomoc veľmi náročná a zdĺhavá. Vďaka aplikácii poznáme presnú polohu volajúceho, ktorého vieme buď nasmerovať späť na turistický chodník, alebo mu rýchlo prísť na pomoc bez potreby prehľadávania väčšej oblasti. Aplikácia je neoceniteľným pomocníkom nielen pre turistov v núdzi, ale aj pre nás, záchranárov,“ hovorí M. Biskupič.

Aplikácia pomohla už viac ako 250-krát

Aplikácia HZS pomáha verejnosti už tretí rok a od svojho spustenia pomohla záchranárom a jej užívateľom už viac ako 250-krát.

Presne pred rokom napríklad štyrom turistom, ktorí uviazli pri prechode od Zeleného plesa k Téryho chate na snehovom poli vo vrcholovej časti Baranieho sedla.

„Boli mimo značeného turistického chodníka a bez potrebného vybavenia. Na základe ich presnej polohy, ktorú automaticky odoslala aplikácia záchranárom, im priletel na pomoc záchranársky vrtuľník,“ hovorí M. Biskupič.

TANAP, Javorová dolina Čítajte viac V TANAP-e chýbajú podľa chatárov toalety, v podhorí zase parkovacie miesta

„Aplikácia spája pomoc ľuďom v núdzi a prevenciu. Môžeme uľahčiť prácu záchranárom, ktorí v horách odvádzajú skvelú prácu často vo veľmi náročných podmienkach,“ hovorí Juraj Jurčík, obchodný riaditeľ Generali pre Slovensko.

Dodáva, že úlohou poisťovne je nielen riešiť následky nečakaných situácií, ale aj snažiť sa im predchádzať.

Fotografie cez čet

Možnosť komunikovať prostredníctvom četu je ďalším prínosom. „Takýmto spôsobom vlani pomohla v približne 80-tich prípadoch. Tento rok sme sa ju rozhodli ešte viac prepracovať. Po novom dokáže prostredníctvom četu zasielať fotografie turistom v núdzi aj operačné stredisko. Je to užitočné najmä v situáciách, keď záchranári s turistami pre nedostatočný signál nemôžu komunikovať štandardne a prostredníctvom fotografií im lepšie dokážu vysvetliť, ako do ich príchodu postupovať,” hovorí Filip Maleňák z Medical Information Technologies. Má aj preventívny charakter vďaka notifikáciám a upozorneniam na nebezpečenstvá.

„Novinkou v aplikácii je aj možnosť nastaviť si zasielanie upozornení pre konkrétnu lokalitu, ktorú chcete navštíviť. Ak HZS vydá pre akúkoľvek oblasť nové varovanie, užívatelia aplikácie budú okamžite upozornení, bez nutnosti aktívne tieto informácie vyhľadávať,” vysvetľuje F. Maleňák.

mall tv, chalani z hôr Čítajte viac Ktorá trasa na ikonický Kriváň je najlepšia? A čo všetko je v národných parkoch zakazané?

Upozornenia na nebezpečenstvá v danej lokalite bude aplikácia automaticky posielať aj vtedy, ak si turisti v Knihe vychádzok a túr nastavia plánovanú trasu. „Večer pred túrou aplikácia sama odošle notifikáciu s aktuálnymi podmienkami vo vybranej oblasti hôr. Turisti tak majú dostatok času zvážiť inú trasu, alebo úplne iný výstup.“

Slovenská Kniha vychádzok a túr funguje aj v českých horách a opačne. Jednou z noviniek v aplikácii je automatický preklad četu z cudzieho jazyka do slovenčiny a naopak, podľa jazyka, v akom je nastavený mobilný telefón turistu.

Nezabudnite na poistenie

Pred odchodom na túru je potrebné mať poistenie do hôr, ktoré si môžete uzavrieť aj v aplikácii HZS. S ním vám preplatia prípadný zásah v horských oblastiach a jaskyniach všade tam, kde má horská služba pôsobnosť.

Poistenie kryje samotnú záchranu a poskytnutie prvej pomoci, ale napríklad aj pátranie, ak sa stratíte v lese.

„Priemerná cena zásahu sa pohybuje na úrovni 400 eur. V prípade náročnejšieho zásahu alebo ak je potrebné privolať vrtuľník, však treba rátať s omnoho vyššími sumami,“ upozorňuje M. Biskupič.

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac KVÍZ: Hory, doliny, rieky, jaskyne... Vyznáte sa v slovenských NAJ? čočík, čína, mall.tv Čítajte viac Ako žijú bohatí Číňania? Peniaze už majú, vkus ešte nie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #HZS