Vysoké Tatry neponúkajú len túry

Vysoké Tatry ponúkajú v lete nespočetné množstvo možností na výlet či vysokohorskú túru. Návštevníkom, ktorí si nie sú istí, na čo majú, ochotne poradia v informačných kanceláriách v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci, na Štrbskom Plese a počas leta aj v Tatranskej Kotline. Pomôžu aj s prípadným hľadaním ubytovania či inými dôležitými informáciami.

17.07.2012 08:49
Vysoké Tatry, Štrbské pleso Foto: ,
Na Štrbskom plese sa dá niekoľko rokov aj člnkovať a pozrieť si okolie z iného uhla pohľadu
debata (6)

Najvyhľadávanejšia trasa na túry je Tatranská magistrála, ktorá ponúka rôzne náročné terény. Popri relatívne nenáročných úsekoch sú to výstupy na Rysy alebo prechod cez Prielom či Priečne sedlo. Na niektoré štíty je lepšie ísť v v sprievode horského vodcu. Takýto výstup si možno objednať na stránke Spolku horských vodcov www.tatraguide.sk.

Pre rodiny s malými deťmi sú, naopak, vhodné aj bezbariérové chodníky, ktoré sú upravené tak, aby po nich prešli aj vozičkári.

Ani tí, ktorým sa štverať do kopcov nechce, sa v Tatrách nemusia nudiť. Na Štrbskom Plese sa môžu člnkovať, v Starom Smokovci zastrieľať z luku, skákať na trampolíne alebo si vyskúšať divokú jazdu na letnom tubingu – spúšťať sa na gumenom kolese po špeciálne upravenom tobogane. Z Hrebienka sa dá dolu do Smokovca spustiť na kolobežke alebo si požičať horský bicykel. V Tatranskej Lomnici sa dá vyskúšať paraglajding, za návštevu určite stojí aj múzeum Tatranského národného parku s vynovenou expozíciou.

Medzi najznámejšie turistické strediská vo Vysokých Tatrách patria Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica alebo Ždiar v Belianskych Tatrách. No komfortne a neraz aj pomerne lacno sa dá ubytovať aj na privátoch v podtatranských obciach. Dnes už nie je žiadnym problémom vybrať si zo širokej ponuky na internete ubytovanie podľa svojho gusta.

Každý, kto sa ubytuje v zmluvných ubytovacích zariadeniach Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry, kde strávi najmenej dve až tri noci, môže navyše získať letnú kartu Tatry card. ,,Vďaka karte môžu návštevníci cestovať električkami a lanovkami Tatranských elektrických železníc zadarmo. Je to výhoda aj pre turistov, lebo auto budú môcť nechať zaparkované pri ubytovacom zariadení a nemusia riešiť problém s parkovaním a platením. Takže ušetria a zároveň je to príspevok k ochrane životného prostredia," hovorí výkonný riaditeľ združenia Peter Chudý. Okrem bezplatného cestovania ponúka karta aj množstvo zliav v akvaparkoch, múzeách, galériách, reštauráciách, ale aj niektorých športových obchodoch. Bližšie informácie sa dajú zistiť na internetových stránkach o Vysokých Tatrách, napríklad www.tatryinfo.sk, www.tatry.sk, alebo www.vt.sk.

A ako Vysoké Tatry vznikli? Stalo sa to v treťohorách, keď sa zdvihol žulový masív nad úroveň terénu. Súčasnú podobu však nadobudli činnosťou ľadovcov vo štvrtohorách, keď vznikli charakteristické skalné vrcholy, či už ide o Gerlachovský štít, Kriváň, Rysy, Lomnický štít či Slavkovský štít. Pre Vysoké Tatry sú príznačné aj hlboké ľadovcové doliny, hlavne Mengusovská, alebo Veľká a Malá Studená dolina, morény a plesá, medzi najznámejšie patria Štrbské či Skalnaté pleso.

Užitočné rady

  • Oproti minulým rokom je naozaj výborným riešením využiť naplno výhody letnej karty Tatry card, ktorú dostanú návštevníci ubytovaní aspiň na dve alebo tri noci. Okrem množstva zliav umožňuje zadarmo cestovanie lanovkami a električkami Tatranských elektrických železníc. Netreba tak platiť parkovné a odpadnú aj starosti s tým, kde vlastne auto zaparkovať.
  • K parkovaniu sa viaže aj ďalšia rada, lepšie je auto odstaviť na vyhradených parkoviskách, aj keď sú spoplatnené. Lepšie je zaplatiť pár eur, ako pokutu, alebo dokonca riskovať odtiahnutie. Celodenné parkovanie stojí pre auto 5,60 eura, existujú aj neplatené parkoviská, no tie sú od centier tatranských osád vzdialené. Parkovné sa však vyberá denne od šiestej ráno do šiestej večer, takže ak niekto privstane a ide na túru a zaparkuje pred šiestou, má to zadarmo.
  • Komu sa nechce štverať stále do kopcov, ale má rád vysokohorskú turistiku, môže sa ubytovať na niektorej z chát. Najlepšie je dohodnúť si nocľah vopred, či už telefonicky, alebo e – mailom. V prípade zaplatenia zálohy je istota, že miesto na nocľah je rezervované. V prípade potreby sa dá prenocovať aj bez rezervácie miesta priamo po príchode, no treba rátať s tým, že chata môže byť plná. V takom prípade je možné prenocvoať núdzovo, či už v spacáku na podlahe, alebo na inom mieste v chate. Ceny v chatách sú rôzne, pohybujú sa v rozpätí od 15 do 25 eur za noc s polpenziou.
  • Netreba zabúdať, že Vysoké Tatry sú niekoľko desiatok rokov národným parkom a podľa toho sa treba aj správať a dodržiavať pokyny.
  • V prípade vysokohorskej túry nie je na škodu informovať sa na horskej službe, či výstup v ten deň odporúčajú a zároveň pre istotu informovať prevádzkovateľa zariadenia, kde máme zabezpečený nocľah o cieli túry a predpokladama návrate z nej.

Ďalšie atrakcie v okolí Vysokých Tatier

  • Spišské mestá Kežmarok, Spišská Sobota a Levoča ponúkajú množstvo hlavne gotických pamiatok. V Kežmarku je navyše hrad, vo všetkých týchto mestách sa dá stráviť celý deň spoznávaním histórie a pamiatok.
  • Blízko sú aj aquaparky, jeden je v Poprade a druhý pri Liptovskej Mare a v Bešeňovej. Návštevník Tatier tak môže chodiť nielen na túry, ale využiť aj návštevu aquaparkov na typicky letné vodné radovánky.
  • Turistom, ktorí nemajú problém precestovať aj niekoľko desiatok kilometrov možno odporúčať návštevu Pienin a Červeného Kláštora. Oplatí sa to kvôli plavbe na pltiach, bývalému kláštoru Kartuziánov, Pieniny ponúkajú aj niekoľko turistických trás. Problémom nie je ani výstup na legendárne Tri koruny. Z Červeného Kláštora sa oplatí navštíviť hrad Nedeca na poľskej strane, u nás zase hrad Ľubovňa.
6 debata chyba