Najznámejšie európske jazero vysychá: Turisti sú šokovaní ako sa zmenšilo, vodu má teplú ako polievka

Gardské jazero je najväčšie talianske jazero, rozprestiera sa na severe krajiny. Vzniklo po poslednej ľadovej dobe, stopy ľadovca sa ešte dnes veľmi výrazne zachovali. Jeho severná úzka dlhá časť pripomína fjord. Tento čarovný záliv obklopujú dramatické hory. Niet divu, že pri jazere dovolenkujú, alebo si tu často dokonca aj kúpia sídlo, známe osobnosti a celebrity.

19.08.2022 06:30
debata (10)

Modré vody sú magnetom na turistov. Tí však teraz ostali doslova v nemom úžase z toho, aký pohľad sa im naskytol: našli tu úplne inú krajinu, na akú boli zvyknutí v minulých rokoch.

Žena si robí selfie na polostrove Sirmione pri...
Hladina vody v Gardskom jazere kriticky klesla...
+3Žena fotí Gardské jazero v Taliansku, piatok...

Gardské jazero sa zmenšilo a jeho hladina klesla na takmer najnižšiu úroveň, aká bola kedy zaznamenaná. Odhaľujú sa pásy skál, ktorú predtým vždy ukrývala voda, a voda sa ohrieva na teploty ako v Karibiku – v piatok mala voda v jazere takmer 26 °C, čo je približne rovnaká teplota ako priemer v Karibskom mori, teda 27 °C.

Severné Taliansko v súčasnosti zažíva historické sucho spojené s klimatickými zmenami. Posledné týždne sú takmer bez zrážok a topenia snehu, teploty prudko stúpajú.

Životne dôležité rieky, ako je Pád, pretekajúce talianskym poľnohospodárskym a priemyselným srdcom, v extrémnych podmienkach takmer vyschli, čo výrazne oslabilo produkciu potravín.

LPG, tankovanie Čítajte viac Ceny pohonných hmôt v Chorvátsku od utorka klesnú: Benzín bude za 1,50 eur, nafta 1,62 eur

Taliansko nie je jediné v Európe, ktoré trpí najhorším suchom za posledných 500 rokov.

Mnohé európske krajiny vrátane Španielska, Nemecka, Portugalska, Francúzska, Holandska a Spojeného kráľovstva toto leto znášajú bezprecedentné suchá, ktoré poškodzujú farmárov a nútia úrady prijímať núdzové opatrenia.

Predpokladá sa, že sucho sa v Európe ešte zhorší a môže zasiahnuť 47 percent kontinentu.

Vyprahnutie Pádu, najdlhšej talianskej rieky, už spôsobilo poľnohospodárom v regióne, ktorý produkuje 40 % talianskych potravín, straty v miliardách eur.

Úrady sa snažili nedostatok dažďa kompenzovať práve tým, že do miestnych riek umožnili pritekať viac vody z jazera Lago di Garda.

So 45 kubickými metrami vody odtekajúcej do riek za sekundu, bolo jazero v piatok 32 centimetrov nad úrovňou podzemnej vody, čo je blízko rekordných miním v rokoch 2003 a 2007. Jazero takto denne strácalo 2 centimetre vody. Jazero má zvyčajne o meter či viac vyššiu hladinu.

chorvátsko, dubrovník, leto, pláž, more Čítajte viac Ďalšia časť Chorvátska môže čoskoro čeliť nedostatku pitnej vody. Turisti musia rátať s opatreniami

Starosta Gardy Davide Bedinelli povedal, že musí chrániť farmárov aj turistický priemysel, pričom dodal, že letná turistická sezóna prebieha lepšie, ako sa očakávalo.

Turisti, najmä tí z Nemecka, zrušili svoje cesty do Talianska koncom júla, počas posledných horúčav v krajine.

Mario Treccani, ktorý prenajíma plážové ležadlá a slnečníky pri jazere, priznáva, že historicky nízka hladina vody zasahuje do jeho biznisu – jeho stoličky potrebuje menej ľudí, keďže teraz je tu veľa skál, na ktorých sa dá opaľovať.

lízanka - farbivá v sladkostiach Čítajte viac Hľadáte šťastie? Na Slovensku ho veľmi niet. Medzi 150 krajinami sme nezahviezdili Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Čítajte viac Hotelieri v Benátkach rozdávajú hosťom vodné pištole. Dôvod neuhádnete! sťahovanie, spoločné bývanie Čítajte viac Sťahujete sa? Týmto miestam sa vyhnite! Alebo radšej (skoro) celej Európe

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #jazero