Vstupné do národných parkov by mohlo ročne priniesť až 11,1 milióna eur

Vstupné do národných parkov by sa mohlo zaviesť na najvyťaženejších turistických chodníkoch, lokalitách alebo na najväčších atrakciách.

24.08.2022 12:03
debata (1)

Dal by sa tak regulovať počet návštevníkov a časť ľudí by sa presunula na iné, menej zaplnené trasy, ktoré by boli bez poplatkov.

Celkové ročné príjmy zo vstupného by mohli byť 6,6 až 11,1 milióna eur. Vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) Národné parky 21. storočia.

Návštevnosť národných parkov sa odhaduje na približne 5,5 až osem miliónov ľudí ročne. Z toho návštevníci Vysokých Tatier tvoria polovicu. Vysokou návštevnosťou trpia aj niektoré úseky v Národnom parku Nízke Tatry, Slovenský raj, Slovenský kras a Malá Fatra, prípadne Pieniny.

Najnižšiu návštevnosť vykazujú národné parky Poloniny a Muránska planina s približne 20.000 turista­mi ročne.

Podolie hrady zámky miniatúry park turizmus zaujímavosti T Čítajte viac V Parku miniatúr v Podolí otvorili 20. sezónu, novinkou je Trenčiansky hrad

„Spoplatnením vhodných lokalít predpokladáme, že sa časť návštevníkov presunie do iných lokalít v danom parku, prípadne sa časť návštevníkov presunie na územie iných národných parkov,“ uviedli analytici. Vstupné by podľa nich nemalo byť zavádzané v parkoch s nízkou návštevnosťou. Tam by mohli náklady na systém prevýšiť príjmy z predaja vstupného.

IEP tvrdí, že platiť vstupné je ochotných 88 percent respondentov. Navrhuje preto, aby denné vstupné bolo tri až päť eur, zľavnené vstupné 1,5 až 2,5 eura.

„Odhad počíta s predajom lístkov cez web, SMS, v informačných centrách národných parkoch alebo cez aplikáciu a následne náhodnou kontrolou v teréne strážou prírody,“ povedali analytici. Zároveň hovoria, že obyvatelia v okolí parkov by mali mať vstupné odpustené alebo znížené.

Zľavy by mali mať dôchodcovia a deti, viacdenné vstupné by bolo za zvýhodnenú cenu. Poplatok by sa podľa IEP vyberal počas hlavnej sezóny, a to od mája do októbra.

mall.tv, čočík, macao Čítajte viac Macao je ako zábavný park. Čech Čočík vám ukáže, kde míňajú bohatí Číňania

Inštitút poukazuje aj na možnosť zavedenia dobrovoľného elektronického plošného vstupného. Bolo by ho možné zakúpiť pri vstupe do chráneného územia a pre návštevníkov by mohlo slúžiť ako zdroj rôznych informácií, napríklad o turistických trasách a počasí alebo službách.

„Z dôvodu predpokladaných nízkych nákladov na vývoj služby a jej prevádzku sa očakáva, že aj dobrovoľné vstupné by mohlo byť pre národné parky ziskové,“ skonštatoval. Pre optimálne stanovenie spoplatnených úsekov a výšky vstupného je podľa analytikov potrebné mať údaje napríklad z turistického semaforu alebo sčítačov.

Vyzbierané vstupné by malo ísť na ochranu prírody, rozvoj mäkkého turizmu a do skvalitňovania služieb správy národných parkov.

Použiť by sa mohlo aj na úpravu turistických chodníkov, budovanie nových a rekonštrukciu terajších trás, značenia chodníkov, zbieranie odpadkov, umiestnenie mobilných toaliet, vzdelávanie návštevníkov a na celkové zvýšenie bezpečnosti.

„Z dlhodobého hľadiska sa tiež môžu znížiť nároky na štátny rozpočet či závislosť od európskych finančných zdrojov. Časť z vyzbieranej sumy by mohla smerovať aj obciam a iným majiteľom pozemkov, cez ktoré prechádza spoplatnený úsek,“ podotkli analytici.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vstupné #národné parky #Inštitút environmentálnej politiky