Posledným dňom prázdnin vyvrcholila v Tatrách letná sezóna. Na jeseň chodia iné typy turistov

Posledným dňom letných prázdnin v nedeľu vyvrcholila vo Vysokých Tatrách hlavná turistická sezóna. Desiatky návštevníkov príjemné počasie v doobedňajších hodinách využilo aj na výstup na Predné Solisko.

05.09.2022 14:12
debata

„Narodila som sa pod Tatrami, ale žijem v Nemecku, takže sa tu vždy veľmi rada vraciam. Túra bola veľmi príjemná, nebolo príliš veľa ľudí a dokonca sa nám podarilo vidieť aj menšiu čriedu kamzíkov, za ktorými bežal veľký medveď. Bol to veľmi silný zážitok, trochu adrenalínový, aj sme zvažovali, či sa nevrátiť z polovice cesty, ale nakoniec sme vyšli až hore,“ priblížila 38-ročná turistka Alena.

Na vrchole sa okrem nej ešte pred 9.00 h vystriedali Poliaci, Česi aj niekoľko Slovákov, väčšinou smerovali hore vo dvojiciach.

„Prišli sme od Prešova, v sobotu sme boli na Rysoch, tam sme stáli v rade na reťaze na chodníku, bolo tam oveľa viac ľudí. Sme prekvapení, že tu nie sú také davy,“ uviedla Katarína, ktorá sa do hôr vybrala s priateľom.

Väčšina ľudí na výstup ku Chate pod Soliskom využila lanovku, po svahu však vedie aj turistický chodník.

Popradské pleso Čítajte viac Najnavštevovanejším miestom Tatier počas sčítania turistov bol Hrebienok

Tatranci veria, že po skončení letných prázdnin región neostane vyľudnený. Úvod sezóny bol podľa chatára Milana Štefánika trochu rozpačitý, najmä v súvislosti s neistou situáciou v spoločnosti.

„Prvé týždne prázdnin boli také rozpačité, ale Slováci, Česi a Poliaci naozaj nič neostali dlžní svojej povesti a tá sezóna sa rozbehla naplno ako pred pandémiou v roku 2019,“ zhodnotil.

Odhaduje, že oproti minulému roku bol nárast počtu návštevníkov aj na úrovni 30 percent. Bolo to podľa neho vidieť najmä na plných parkoviskách, ale aj v jednotlivých prevádzkach.

Štefánik okrem Chaty pod Soliskom, Majlátovej chaty a hotela na Popradskom plese prevádzkuje aj ďalšie ubytovacie a stravovacie zariadenia. Dohromady zamestnáva približne sedem desiatok ľudí.

mall tv chalani z hôr, salatín Čítajte viac Čo si obuť na turistiku, aby ste to v strede trasy trpko neoľutovali? A otestuje obuv na Salatíne

„Jeseň je obdobím, kedy Tatry navštevujú možno trochu iné typy turistov. Nepredpokladám však, že by návštevníci z našich hôr úplne vymizli. Podľa informácií z našich rezervačných systémov majú záujem o pobyty v Tatrách aj v septembri a októbri,“ dodal Štefánik.

Pozitívnejšie hodnotia letnú sezónu aj v Bachledovej doline, tam zaznamenali zhruba 30-percentný nárast návštevnosti v porovnaní s vlaňajškom.

„Je citeľné, že sa otvoril poľský trh, avšak veľa ľudí stále nemá dostatok informácií, či sú platné nejaké opatrenia v súvislosti s pandémiou,“ uviedol marketingový manažér strediska Michal Rusiňák.

Aj napriek zvýšenému záujmu podľa neho však stále chýba približne 20 až 30 percent návštevníkov, aby sa dostali na čísla spred pandémie.

Ostredok, rozhľadňa, Demänovská dolina, Nízke Tatry Čítajte viac Panoramatický výhľad na Nízke Tatry sprostredkujú živé kamery
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry