V botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici je po sezóne. Navštívilo ju vyše 13-tisíc ľudí

Vzácne druhy tatranskej flóry budú môcť záujemcovia obdivovať v Expozícii tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici až na budúci rok v máji, keď botanická záhrada po zime opäť otvorí svoje brány. Informovala o tom Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).

24.09.2022 08:00
debata
Benátky, karneval, maska, Čítajte viac Nečakaný zvrat: Napriek davom Benátky nakoniec vstupné nezavedú. Prečo zmenili názor?

Podľa jej slov za uplynulé štyri mesiace sa expozíciou prešlo celkovo 13 600 návštev­níkov, čo je o 2 610 viac ako minulú sezónu.

Po predchádzajúcich dvoch rokoch, keď štatistiky ovplyvňovali obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu, sa na čelo rebríčka návštevnosti expozície podľa jej vedúcej Janky Černickej opäť vrátil jún, pre ktorý sú typické školské výlety.

„V lete bol o botanickú záhradu záujem už tradične najmä zo strany rodín s prázdninujúcimi deťmi a na jeseň si jej návštevu odložili predovšetkým seniori. Väčšinou si ľudia prechádzku areálom pochvaľovali, oceňovali, že aspoň takto môžu vidieť kúsok autentickej tatranskej prírody, no našli sa aj takí, ktorých by potešilo, keby sme mali otvorené celoročne a pestovali rastlinky v skleníkoch,“ zhodnotila.

čočík Čítajte viac Video z najväčšieho podzemného vojenského komplexu: Čech sa dostal do tajnej atómovej základne

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach aj túto sezónu obdivovať celkovo vyše 330 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. V septembri už väčšina rastlín býva odkvitnutá, preto sa botanickú záhradu oplatí navštíviť hneď po jej otvorení.

„Tradičným ohlasovateľom konca sezóny sú svetlofialové kvietky astry spišskej, ktorá je ozdobou expozície práve na jeseň. Spolu s ňou potešili posledných návštevníkov aj pochybok nízky či dušovka alpínska, ktoré doslova nabrali druhý dych. Svoje zakvitnuté hlávky však ukázali i ľan trváci konáristý, jastrabník alpínsky, žltohlav najvyšší či devätorník veľkokvetý,“ konkretizovala vedúca expozície. Vybrané druhy kvetov a drevín si mohli návštevníci aj kúpiť. Dokopy sa počas tejto sezóny predalo 2 376 sadeničiek rastlín, 222 sadeníc stromov a 226 kusov semien.

Zamestnancov v botanickej záhrade čaká v nasledujúcich týždňoch príprava areálu vrátane jazierok na prezimovanie. Koncom októbra začnú vysievať aj semienka rastlín na nasledujúcu sezónu, ktorá by mala v expozícii odštartovať na budúci rok v máji.

Dovtedy môžu nadšenci tatranskej flóry navštíviť priestory nďalekého Múzea TANAPu. V ňom v presklených vitrínach a diorámach znázorňujúcich jednotlivé vegetačné stupne nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať.

Cyprus Čítajte viac V ruinách za ostnatým drôtom, v nárazníkovej zóne Cypru, sa usídlili nečakaní obyvatelia
debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #Tatranská Lomnica