Lyžiarske strediská majú geniálny nápad ako šetriť: Spomalia vleky! A vraj si to ani nevšimneme...

Keď ide o šetrenie, musíme byť kreatívni, povedali si niektoré zimné strediská a rozhodli sa useknúť 15-miliónové náklady.

25.10.2022 06:00
lyžiar, lyžovačka, lyžovanie, zima, pád, sneh,... Foto:
Lyžiari by si vraj spomalenie nemali všimnúť... Ilustračné foto.
debata (6)

Lyžiarske strediská v celej Európe sa pripravujú na svoju najväčšiu zimnú sezónu od vypuknutia pandémie COVIDu, ale túto sezónu zasa ohrozujú prudko stúpajúce ceny energií, píše Euronews.

Elektrina je kľúčom k udržaniu chodu stredísk – treba ju na osvetlenia zjazdoviek, chát aj na prevádzku lyžiarskych vlekov. To všetko ale stojí stále viac a viac a zvyšujúce sa náklady ohrozujú znovuotvorenie niektorých zjazdoviek.

Francúzsko už zaviedlo niekoľko opatrení na úsporu energie, od skoršieho vypínania Eiffelovej veže a svetiel výkladov na ulici Champs-Élysées, až po zníženie teploty v bazénoch.

A teraz je tu ďalší nápad, ako sa aspoň sčasti popasovať so stúpajúcimi cenami energií.

Červené čísla

Účty za elektrinu pre francúzske lyžiarske strediská a prevádzkovateľov vlekov by budúci rok mohli stúpnuť až osemnásobne, varuje Anne Marty, zástupkyňa prezidenta odborového zväzu Domaines Skiables de France (DSF) a zástupkyňa generálneho riaditeľa spoločnosti Altiservice, ktorá prevádzkuje niekoľko stredísk v Pyrenejách.

NEPOUZ dokonala plaz na Maldivach crazy sexy fun traveler Čítajte viac Sólo cestovateľka Alexandra: Moja zóna komfortu je niekde inde ako u väčšiny žien

V strediskách Saint-Lary a Font-Romeu by účty mohli v najhoršom prípade stúpnuť z 2 miliónov eur na 15 miliónov, čo by uvrhlo turistické centrá do červených čísel.

Prevádzkovatelia lanoviek tvrdia, že je to dopravný prostriedok rovnako ako autobus či metro a že správcovia lyžiarskych vlekov majú zodpovednosť voči verejnosti, a preto „sú povinní“ otvoriť a mali by dostať od štátu podporu.

Na činnosť vlekov sú totiž naviazané aj reštaurácie, hotely, a teda množstvo pracovných miest…

Výhodu budú mať strediská, ktoré už predtým investovali do obnoviteľných zdrojov energie a získavajú ju aj z vody, slnka či vetra.

Zo šiestich na štyri

Jedným zo šetriacich opatrení je aj spomalenie lanoviek. Rýchlosť niektorých vlekov by sa mohla znížiť zo šiestich metrov za sekundu na štyri metre za sekundu, no lyžiar si vraj rozdiel ani neuvedomí.

Niektoré zjazdovky by mimo špičky mohla dokonca obsluhovať jedna lanovka namiesto dvoch.

Citeľnejšie však bude pravdepodobne zvýšenie cien lyžiarskych dovoleniek. Časť dodatočných nákladov sa nevyhnutne prenesie na koncového zákazníka.

České Švajčiarsko, Pravčická brána Čítajte viac Top 5 miest na výlety v Česku: Mesto obrov, protiepidemická kaplnka, kastelán-optik Monako, Monte Carlo, kasíno Čítajte viac Päť najmenších krajín: Tipnete si všetky? Neuschwanstein Čítajte viac Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiarske strediská