Z tatranských plies vylovili 112 kíl odpadu: Závoj nevesty, hrebeň, dron i topánka

Celkovo 112 kilogramov odpadu vylovili spod hladiny štyroch tatranských plies potápači. V rámci 29. ročníka akcie Čisté vody odstránili v piatok neporiadok po letnej turistickej sezóne, informovala Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici.

03.10.2022 07:00
Popradské pleso, Tatry Foto: ,
Popradské pleso. Ilustračné pleso.
debata

Do Štrbského, Popradského, Velického a Nového Štrbského plesa sa tento rok zanorilo dokopy 49 potápačov. Najväčšie množstvo neporiadku vylovili zo Štrbského plesa. Jeho dno odbremenilo 22 potápačov o celkovo 82,5 kilogramu odpadu.

Vo vreciach končili najmä plastové poháriky, obaly z potravín či sklenené fľaše, našiel sa však aj stavebný odpad.

Na brehu sa ocitlo hneď niekoľko kuriozít. Medzi nimi boli napríklad tri kovové tyče, ktoré pravdepodobne kedysi slúžili na rozbíjanie ľadu, závoj nevesty, odznak s tatranskou tematikou, minca v hodnote 100 forintov, hrebeň, dron i topánka.

Najmenej neporiadku bolo v Novom Štrbskom plese, odkiaľ šiesti potápači vytiahli štyri kilogramy smetí. Ďalších 9,5 kilogramu odpadu skončilo na brehu Velického plesa, kde sa ponáralo osem dobrovoľníkov.

Z Popradského plesa 13 potápači vylovili celkovo 16 kilogramov neporiadku.

ropa, Škótsko, plošina Čítajte viac Plyn nebude, tak aspoň zábava s ropou: Na ťažobných plošinách sa plánuje obrovský park

Pôvodne mali podľa Petránovej vyčistiť i zatopený kameňolom v popradskej mestskej časti Kvetnica, avšak napokon sa aj vzhľadom na počasie rozhodli uprednostniť plesá.

„Ani po dvojročnej pauze sme neboli nemilo zaskočení množstvom odpadu, ktorý sa dnes podarilo dobrovoľníkom z plies vytiahnuť. Potvrdil sa trend posledných rokov, že spravidla ide o neporiadok staršieho dáta a nový odpad pribúda len sporadicky. Aj váha ukázala približne rovnaké číslo ako pred troma rokmi, keď sme naposledy čistili plesá hromadne,“ zhodnotil 29. ročník akcie Čisté vody jej koordinátor Peter Spitzkopf zo Správy TANAP v Tatranskej Lomnici, ktorá je hlavným organizátorom podujatia.

Akcia Čisté vody je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého 37. ročník odštartoval včera na Štrbskom Plese. O Grand Prix v kategórii film rozhodne porota v sobotu večer, keď návštevníci spoznajú aj meno top fotografa, ktorý získa ocenenie za autorské portfólio. Takisto vyhodnotia najúspešnejšieho účastníka akcie Čisté vody 2022.

teplo, leto, horúčava, Čítajte viac Vtáky padajú z neba, koníky sa varia v mori: Kuvajt bude o pár rokov neobývateľným Krym, Lastovičie hniezdo, zámok, Gaspra Čítajte viac Jaltu založili Gréci, Lastovičie hniezdo zamilovaný nemecký barón. Krym stovky rokov vítal smotánku
debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #odpad #plesá