Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú

Okolie národnej prírodnej pamiatky Vodopádu Bystrô na Poľane obnovujú. K prácam, ktoré tu uskutočňujú, patrí najmä vybudovanie trvácnych bezpečných stúpačiek a zábradlí k vodopádu, potvrdila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

12.10.2022 14:00
vodopád Bystrého potoka Foto: ,
Vodopád Bystrého potoka. Ilustračné foto.
debata

Pripomenula, že turistov a návštevníkov pre práce prosia o zvýšenú opatrnosť a rešpektovanie prípadných obmedzení. „Platiť budú podľa aktuálnej potreby pri zabezpečovaní prác,“ zdôraznila.

Banskobystrické krajské zastupiteľstvo vyčlenilo vo svojom rozpočte na rok 2022 na zatraktívnenie miesta a zvýšenie bezpečnosti prístupu k vodopádu 35.000 eur. „Časť zdrojov poslúži na vylepšenie záchytného parkoviska a vybudovanie informačných tabúľ pod vodopádom,“ spomenula hovorkyňa.

Národná prírodná pamiatka Vodopád Bystrô patrí k najväčším vodopádom vo vulkanitoch Západných Karpát, skalná stena presahuje výšku 23 metrov. Východiskovými mestami sú Detva a Hriňová pod Poľanou, cesta autom a aj autobusom k nemu vedie cez hriňovské lazy.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec uviedol, že vodopád sa nachádza na južných svahoch Poľany, na hornom toku potoka Bystré.

„Vedie k nemu náučný turistický chodník dolinou Bystrého potoka od autobusovej zastávky Bystré – Vrátka. Náučný chodník je dlhý približne 2,5 kilometra a k vodopádu sa turisti dostanú za necelú hodinu,“ uzavrel.

Francúzsko, koronavírus, turistika Čítajte viac Francúzsko je plné kontrastov: Pri katedrále turisti, o tri stanice ďalej bezdomovci oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Tu je 15 najpriateľskejších miest v Európe. Má (konečne) zástupcu aj Slovensko?
debata chyba
Viac na túto tému: #vodopád #Poľana