V Lačnovskom kaňone pribudla nová turistická infraštruktúra

V Lačnovskom kaňone neďaleko Prešova pribudla nová turistická infraštruktúra. V sobotu tam slávnostne sprístupnili novoosadený masívny kovový rebrík so schodiskom a reťazami, pribudli aj nové drevené lávky a mólo pri jazierku, informovala Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

18.10.2022 14:00
debata

Podľa riaditeľa KOCR Martina Janoška bola dôležitá turistická infraštruktúra rokmi opotrebovaná a obnova bola z dôvodu bezpečnosti návštevníkov nevyhnutná. Celkové náklady na odstránenie pôvodných poškodených prvkov a osadenie novej infraštruktúry predstavujú sumu 14.000 eur.

Pôvodné schodisko pri vodopáde bolo osadené okolo roku 1965. Nový rebrík s dĺžkou 8,3 metra je z ocele s úpravou proti poveternostným vplyvom, tvorí ho 25 schodov. Výstup v strmom teréne uľahčuje ďalších 19 samonosných schodníc a reťaze.

„Celá obnova bola financovaná KOCR Severovýchod Slovenska z členského príspevku Prešovského samosprávneho kraja. Obec Lipovce zabezpečila projektovú dokumentáciu a v lokalite spolu s dobrovoľníkmi zrealizovala výmenu 11 drevených lávok a osadenie móla pri jazierku,“ dodala Čechová.

Lačnovský kaňon je tiesňavou s dĺžkou približne dva kilometre, ktorú vyhĺbil Lačnovský potok. Patrí do chráneného územia Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba a je prístupný náučným chodníkom, ktorého východiskami sú obec Lipovce a osada Lačnov. „Turistov očaria strmé svahy a vysoké steny s bizarnými skalnými útvarmi, ktoré dopĺňajú menšie vodopády,“ dodáva KOCR.

Chodník je vo viacerých častiach vybavený kovovými schodmi, rebríkmi, lávkami a pomocnými reťazami. Podľa odhadov sa pri kaňone počas slnečných víkendových dní vystrieda približne 350 až 400 návštevníkov.

kemping Manínska tiesňava Čítajte viac Roky chátrajúci kemping neďaleko Manínskej tiesňavy ožíva. Pozrite si foto Bekim Aziri Čítajte viac Bekim: Keby mi na letisku stratili vozíček, odišiel by som na stokilovom papamobile
debata chyba
Viac na túto tému: #kaňon