Cestu slobody chce mať Prešovská župa ukončenú do dvoch rokov

Práce na obnove Cesty slobody vo Vysokých Tatrách pokračujú aj počas jesene, prešovská župa by chcela mať modernizáciu svojej najdlhšej cesty druhej triedy za sebou do dvoch rokov. Všetkých sedem častí projektu už má podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Daše Jeleňovej aj finančné krytie. Celkový finančný náklad je predpokladaný vo výške približne 42 miliónov eur, kraj ich financuje z Európskych štrukturálnych fondov.

23.10.2022 09:00
debata

Projekt sa týka obnovy 43 kilometrov cesty, pričom zahŕňa 26 mostných objektov, 96 priepustov a jednu polestakádu. Nanovo naprojektované boli aj odpočívadla.

Cesta II/537 známa ako Cesta slobody vedie pozdĺž tatranskej magistrály od Podbanského cez Vysoké Tatry až po Ždiar.

Aktuálne sa pracuje na dvoch častiach úseku, a to Podbanské – Pavúčia dolina a Tatranské Matliare – križovatka s cestou I/66.

Ide spolu o takmer 14 km ciest za približne 5,6 milióna eur. Onedlho by sa malo začať aj s realizáciou časti projektu, ktorá sa týka vybraných najťažších technologických múrov a mostov.

Čo sa týka ďalších etáp projektu, všetky sú už podľa riaditeľa Správy a údržby ciest PSK Marcela Horvátha vysúťažené.

„V rámci týchto úsekov plánujeme hneď na jar odovzdať staveniská,“ poznamenal. Prešovský kraj sa ešte zaoberá otázkou úseku v Tatranskej Lomnici a vybudovania podjazdu. S nápadom prišla súkromná spoločnosť v rámci zámeru vytvoriť a zrevitalizovať kúpeľno-relaxačnú zónu.

kemping Manínska tiesňava Čítajte viac Roky chátrajúci kemping neďaleko Manínskej tiesňavy ožíva. Pozrite si foto

Začiatku prác predchádzali ešte počas minulej zimy výruby stromov, ktoré podľa riaditeľa projektu obnovy cesty Jozefa Fabiana trasu sprehľadnili a zvýšili bezpečnosť.

„Pokračujeme ďalej vo výruboch, keďže je už vegetačný kľud, koncom októbra a začiatkom novembra budeme ďalej rúbať stromy a kríky v trase a okrem toho štyri odpočívadlá, ktoré budeme kompletne modernizovať v rámci tejto stavby,“ vysvetlil.

Na pozemkoch dotknutých samospráv a Slovenského pozemkového fondu by tak malo v rámci náhradnej výsadby do troch rokov pribudnúť dvetisíc stromov. V tejto súvislosti dnes spolu so Správou a údržbou ciest PSK podpísali spoločné memorandum.

Čo sa týka výrubov 249 stromov a 91 metrov štvorcových kríkov na odpočívadlách, za ne podľa Fabiana uhradil kraj spoločenskú ujmu mestu Vysoké Tatry vo výške 123-tisíc eur. Samospráva má tieto zdroje použiť na náhradnú výsadbu.

Zima práce na Ceste slobody na niekoľko mesiacov pozastaví. Podľa Horvátha však návštevníci Tatier nemusia mať, čo sa týka dopravy, obavy. „Cesta bola stavaná tak, že je možné jeden pruh odstaviť a dva budú fungovať, aj keď možno v zúžených profiloch,“ dodal.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac Jesenný eurotrip? Najdrahšími mestami Európy sú Amsterdam a Benátky. Najlacnejšie vás zaskočí...
debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj