Lanovku z Dediniek na Geravy spustia až budúci rok, čaká sa na kolaudáciu

Jednosedačková lanová dráha vedúca z obce Dedinky v okrese Rožňava na plošinu Geravy v južnej časti Slovenského raja tento rok do prevádzky spustená nebude. Roky očakávaná atrakcia by mala byť pre verejnosť prístupná na jar budúceho roka, uviedol starosta obce Milan Červenka.

04.11.2022 14:00
debata

„Stále sme v administratívnom procese a čakáme na kolaudáciu,“ skonštatoval starosta.

Ako dodal, aj keby sa procesy ukončili v najbližšom období, spúšťať lanovku v zimnom období nechcú. Atrakciu plánujú pre verejnosť sprístupniť začiatkom budúcoročnej letnej turistickej sezóny, a to zrejme od mája.

Prevádzkovateľom lanovky na Geravy bude obecný sociálny podnik, samospráva v ňom zamestnala sedem ľudí. Ako uviedol Červenka, napriek odkladu spustenia lanovky sa o prácu obávať nemusia.

„V predmete činností máme aj prevádzku vlekov. Jednáme s majiteľmi vlekov, že by pracovali na lyžiarskych vlekoch,“ priblížil starosta.

lanovka Čítajte viac Bratislave sen o lanovke spľasol. Nápad jej vyfúklo toto mesto

Prevádzku lanovky z obce Dedinky na Geravy ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012. S prípravou rekonštrukcie necelé dva kilometre dlhej lanovej dráhy s prevýšením približne 220 metrov sa začalo už v roku 2018.

Pôvodne sa predpokladalo, že ju dokončia v lete 2019. Oneskorenie spôsobili náročné administratívno-technické procesy a prekážky a neskôr i pandémia nového koronavírusu.

Celková suma za rekonštrukciu lanovky v južnej časti Slovenského raja predstavuje viac ako 900.000 eur. Projekt okrem obce Dedinky financovali i Košický samosprávny kraj a niekdajší Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Jasná / Chopok / turistika / cestovný ruch / Čítajte viac V Jasnej začali stavať novú lanovku, bude stáť 15 miliónov
debata chyba
Viac na túto tému: #lanovka #Slovenský raj