Digitálne EkoPoloniny majú prispieť k zvýšeniu návštevnosti regiónu

Inovačné partnerské centrum (IPC) Prešov uspelo so svojím projektom Digitálne EkoPoloniny vo výzve rezortu Ministerstva životného prostredia SR. Bola zameraná na transformáciu regiónu Národného parku (NP) Poloniny. Ide o jeden z trinástich podporených projektov pre NP Poloniny, ktorých zámerom je rozvoj mäkkého turizmu a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny.

14.11.2022 15:00
debata

Cieľom projektu IPC Prešov, ktorému boli schválené prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR vo výške viac ako 190.300 eur, je digitalizácia regiónu Polonín s cieľom zvýšenia turistickej návštevnosti a konkurencieschop­nosti regiónu.

„NP čaká budovanie digitálnych služieb a produktov cestovného ruchu. V rámci projektu sa konkrétne vytvorí webová stránka, interaktívna mapa, virtuálna prehliadka i mobilná aplikácia. Ide o overené digitálne produkty schopné posúvať rast regiónu dopredu po všetkých stránkach, ktoré ostanú v danom regióne aj po úspešnom ukončení projektu. Zároveň budú nabádať priamo aj nepriamo k ochrane životného prostredia,“ uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

cyklsiti, bicykel, bicyklovanie, cykloturizmus Čítajte viac Projekt Prešovského kraja Poloniny trail ožíva: Na toto sa môžete tešiť

Ako ďalej povedala, chránené územia sa vďaka projektu spropagujú bez akéhokoľvek fyzického zásahu a celý zámer a ponúknutý on-line obsah bude užívateľov nabádať na eco-friendly prístup, záujem o životné prostredie, ochranu prírodného a kultúrneho dedičstva a povedie k zvyšovaniu ich povedomia o životnom prostredí a zelenej ekonomike. Prispeje tiež k prehlbovaniu vedomostí a občianskeho záujmu v tejto téme.

„Projektový zámer všestranne podporuje rast celého regiónu, jeho zviditeľnenie, propagáciu a atraktivitu s dosahom na cestovný ruch. Snaží sa komplexne v rámci digitálnych možností budovať digitálne služby cestovného ruchu, čo by malo pre danú lokalitu priniesť v oblasti cestovného ruchu aj nárast počtu pracovných miest,“ dodala Jeleňová.

Termín realizácie projektu Digitálne EkoPoloniny je stanovený na november až december 2025.

mak, makovica Čítajte viac V Poloninách zbierajú mak ručne. Aby nezhorkol
debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #Poloniny #Národný park Poloniny #NP Poloniny