Na Muránskej planine pribudnú bežkárske trate i záchytné parkoviská

Nové trate pre bežecké lyžovanie, záchytné parkoviská či svetelné signalizačné zariadenia na cyklotrase pri Muránskom hrade sú niektoré z aktivít, ktoré plánuje realizovať Správa Národného parku (NP) Muránska planina. Na projekt, ktorého cieľom je vytvárať podmienky pre rozvoj udržateľného cestovného ruchu v NP, bude môcť z plánu obnovy čerpať vyše 3,3 milióna eur, uviedol riaditeľ organizácie Ján Šmídt.

15.11.2022 11:55
debata

„Projektom by sa mali vytvoriť podmienky pre realizáciu inovatívnych foriem spoznávania prírody prostredníctvom zážitkových programov a prípravou návštevníckeho centra. Ďalšími cieľmi sú sprístupnenie prírodných lokalít v NP Muránska planina či zlepšenie dostupnosti NP pre jeho návštevníkov,“ uviedol Šmídt.

Správa NP Muránska planina plánuje vybudovať parkoviská a zázemie pre turistov na strategických vstupných bodoch do NP, a to v obci Muráň a miestnej časti obce Šumiac Červená Skala.

Súčasťou projektu má byť aj realizácia svetelného signalizačného zariadenia pre zvýšenie bezpečnosti cyklistov na trase Muráň Veľká lúka, ktorá umožní obojsmerné využívanie cyklotrasy. Pre rozvoj turizmu v zimnom období majú v NP pribudnúť tri okruhy trás na bežecké lyžovanie.

Z prostriedkov z plánu obnovy chce Správa NP Muránska planina ďalej financovať aj projektovú prípravu Návštevníckeho centra pre inovatívne environmentálne vzdelávanie či prípravu programov environmentálneho vzdelávania. V rámci realizácie projektu organizácia počíta so zamestnaním štyroch ľudí.

„Do svojho tímu budeme už v najbližšom čase zháňať ľudí na pozície projektového manažéra, koordinátora pre prípravu environmentálnych programov a koordinátora spolupráce v udržateľnom cestovnom ruchu. Čím skôr chceme spustiť aj verejné obstarávania na dodávateľov tovarov a služieb, napríklad na organizátora súťaže architektonických návrhov,“ skonštatoval Šmídt.

Ministerstvo životného prostredia z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

cyklsiti, bicykel, bicyklovanie, cykloturizmus Čítajte viac Muránska Huta chce turizmus rozvíjať obnovou klinčiarne a novou cyklotrasou Muránska Planina Čítajte viac Na Muránskej planine vyrástla pre turistov nová útulňa Sláviček
debata chyba
Viac na túto tému: #Muráň #bežky