Múzeum TANAPu má za sebou pravidelnú údržbu, otvárajú ho po dvoch týždňoch

Po dvoch týždňoch prác spojených s pravidelnou údržbou je opäť otvorené Múzeum Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici. Jeho zamestnanci vymenili vo výstavných priestoroch rastliny, odborne ošetrili a dopĺňali zoologické exponáty či ďalšie predmety.

15.11.2022 14:30
debata

Ako ďalej informovala Správa TANAPu, pod ktoré múzeum patrí, ešte pred víkendom prišlo na rad aj plynovanie či fumigácia, teda druh dezinsekcie a deratizácie zároveň. Aerosolový prípravok účinkuje proti všetkým živým organizmom, predovšetkým ide o hmyz, prípadne larvy hmyzu, ale aj o ďalších škodcov.

Kedysi bolo podľa múzea plynovanie omnoho agresívnejšie, využívali sa prípravky na báze kyanidu a iných vysoko jedovatých látok. Výskumníci museli dokonca upchávať špáry, pretože dym unikajúci cez prahy múzea mohol otráviť personál. V súčasnosti je fumigácia ekologizovaná, a používajú sa menej jedovaté látky.

V Múzeu TANAPu vyskúšali pred časom i prípravky na báze dymovníc. „Išlo o tablety, ktoré po zapálení vypúšťali dym, aj z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti sa však najviac osvedčili práve aerosolové prípravky. V praxi pri plynovaní pracovníci firmy, ktorá má pre túto činnosť osvedčenie, nastriekajú sprej do vitrín,“ objasnila Správa TANAPu. Ďalšie vyexponované predmety tam musia podľa správcu Výskumnej stanice a Múzea TANAPu Petra Michelčíka prikrývať plachtami, aby sa na nich prípravok čo najlepšie udržal.

Popradské pleso, Tatry Čítajte viac Z tatranských plies vylovili 112 kíl odpadu: Závoj nevesty, hrebeň, dron i topánka

„Okrem expozície múzea sa podobným štýlom udržiavajú depozitáre a aj herbár, keďže tiež uchovávajú zbierkové predmety, ktoré môžu škodcovia napadnúť,“ vysvetlil.

Tri dni tak boli exponáty naplno vystavené pôsobeniu prípravkov. V pondelok múzejníci priestor s expozíciami vetrali, aby ich dnes mohli sprístupniť návštevníkom. Okrem toho pre nich pripravujú aj prekvapenie v podobe novej diorámy venovanej podhoriu Tatier, v ktorej si svoje miesto nájde i vodný biotop.

„Ak všetko pôjde podľa plánov, hotová by mala byť do konca novembra,“ uviedla správa národného parku. V infocentre bude inštalovaná nová výstava s názvom TRITRI. Odhalí, akými očami sa na Tatry pozerajú geológovia. Príležitosť pozrieť si ju budú mať návštevníci od 16. novembra do konca apríla 2023.

Prevádzkovateľom múzea, ktoré návštevníkov už od roku 1957 oboznamuje s charakterom tatranskej prírody, jej ochranou a s dejinami sprístupňovania Tatier, je Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Nachádza sa v ňom viac ako 1 500 exponátov doplnených prezentáciami, fotorámikmi, svetelnými tabuľami a krátkymi filmovými sekvenciami. Jeho expozície sú otvorené celoročne, s výnimkou vianočných a novoročných sviatkov a tiež obdobia každoročnej modernizácie.

Hronský Beňadik Čítajte viac Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte
debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum TANAPu