Nová výstava v Múzeu TANAPu približuje Tatry očami geológov

Niekoľko miliónov rokov späť v čase prenesie návštevníkov Múzea Tatranského národného parku (TANAP) v Tatranskej Lomnici výstava s názvom TRITRI. Jej ambíciou je priblížiť bohatú geologickú históriu a rôznorodosť reliéfu Tatier. Fotografie špičkových slovenských geológov ukazujú, ako sa rôzne obdobia podpísali pod aktuálnu podobu našich veľhôr.

17.11.2022 15:15
debata

Ako informovala Martina Petránová zo Správy TANAPu, ich vývoj od prvohôr až po súčasnosť dokresľujú trojrozmerné exponáty, medzi ktorými je napríklad lebka jaskynného medveďa zo Západných Tatier, odliatok stôp dinosaura z Tichej doliny či amonit z Javorovej doliny, ktorý je rukolapným dôkazom, že toto územie bolo kedysi zaliate morom.

Výstava TRITRI – Tatry očami geológov je v priestoroch múzea inštalovaná do 30. apríla budúceho roka. „Geológia je v porovnaní so zoológiou či botanikou vo všeobecnosti menej prezentovanou témou, preto nás teší, že naši návštevníci majú možnosť pozrieť sa na Tatry aj očami geológov,“ poznamenala Gabriela Chovancová, poverená vedením odboru vedy a výskumu Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Štrbské pleso, Vysoké Tatry Čítajte viac Potápači opäť vyčistia tatranské plesá: Vytiahli už tomahavk, svietniky, hokejové bránky i sedačku z električky

Podľa riaditeľa Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Jána Madarása, ktorý vystúpil počas stredajšieho sprístupnenia výstavy, sú Tatry otvorenou učebnicou geológie. „Umožňujú nám poznávať priamo na mieste rez zemskou kôrou v hrúbke dva kilometre, čo nikde inde v karpatskom pohorí nemáme. Ak k tomu pridáme ešte ďalšie súbory hornín v bezprostrednom okolí, tak získame informácie o zložení takmer piatich kilometrov karpatskej kôry. Vďaka ľadovcom, ktoré nám odhalili tie atraktívne pohľady do vnútra pohoria, sú Tatry aj prírodným laboratóriom štúdia geomorfológie, povrchových foriem reliéfu, ale aj doteraz nie úplne známych podzemných foriem v podobe najhlbších karpatských jaskýň,“ skonštatoval geológ.

Výstavu pripravilo SNM – Prírodovedné múzeum spoločne s Katedrou geológie a paleontológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Záujemcovia ju okrem hlavného mesta mohli vzhliadnuť aj v Banskej Bystrici, Liptovskom Mikuláši či Spišskej Novej Vsi.

Vianoce, vianočné svetielka, svetlá, výzodba, anjel, svietiaci anjel Čítajte viac Tatranskí hotelieri sa pripravujú na zimnú sezónu, opäť vyrastie Tatranský ľadový dóm
debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum TANAPu