Horskí záchranári upozorňujú na sneh a ľad, napadnúť by mali ďalšie centimetre snehu

Vo Vysokých Tatrách platí výstraha prvého stupňa pred snehom a ľadom. Vo vysokých polohách nad 1 500 metrov nad morom sa nachádza premrznutá snehová pokrývka, ktorej hrúbka s nadmorskou výškou stúpa.

18.11.2022 12:05
debata

Horská záchranná služba preto odporúča použiť na snehových poliach stúpacie železá – mačky. Na svojej internetovej stránke pripomína, že v priebehu dňa sa predpokladá sneženie. To môže podľa nej priniesť vo vysokých polohách až 20 centimetrov nového snehu.

Výstraha pred snežením platí v celom Popradskom okrese, a to od 9:00 do 17:00. Podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) možno sneženie, pri ktorom spadne 10 cm nového snehu, očakávať ojedinele v polohách nad 500 metrov.

Meteorológovia upozorňujú aj na možnú poľadovicu, výstraha prvého stupňa v tomto prípade platí od 12:00 dnešného dňa do soboty 19. novembra do 9:00.

Poľadovica a sneženie sa môže podľa SHMÚ dnes a v sobotu vyskytnúť aj v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča a Spišská Nová Ves, pre ktoré boli vydané výstrahy.

letisko, lietanie, letisko, cestovanie, dovolenka, batozina, rodina, Čítajte viac Pozor na prázdniny! Európskym rodičom za dovolenky s deťmi hrozia pokuty aj väzenie Vysoké Tatry, zima, hory, sneh, turistika, túry, Čítajte viac Nepomýľte sa! V TANAP-e sa začala sezónna uzávera, platí pre vysokohorské trasy Tatry ľadový dóm Hrebienok atrakcia zima Čítajte viac Ľadový dóm na Hrebienku odráža situáciu vo svete. Otvárajú ho 17. novembra
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #sneh #horskí záchranári