Ochranári vyčistili časť vzácneho vrchoviska pod Hrebienkom so vzácnymi biotopmi a rastlinami

Pred šiestimi rokmi sa podarilo tatranským botanikom nájsť pod Hrebienkom zriedkavo sa vyskytujúcu blatnicu močiarnu.

23.11.2022 11:30
debata

Starostlivosť o toto cenné vrchovisko, ako aj mnohé ďalšie lokality, ktoré sú domovom vzácnych biotopov a druhov vegetácie, je súčasťou každoročného cyklu činností ochranárov zo Správy Tatranského národného parku (TANAP-u).

Nedávno časť vzácneho územia vyčistili od starých zvyškov popadaných stromov a prirodzeného zmladenia. Informovala o tom Správa TANAP-u na svojej stránke.

„Na budúci rok chceme výruby rozšíriť na celé vrchovisko, ktoré sa nachádza pod turistickou megakrižovatkou na červenej značke a je štvrtou lokalitou výskytu tejto rastliny v našej územnej pôsobnosti. Na Slovensku patrí medzi vzácne a zriedkavé organizmy s výskytom iba na pár miestach,“ upozornili ochranári. Práve preto venujú vrchovisku s jazierkom, ktoré zarastalo náletovými drevinami svoju pozornosť.

Práce na rašeliniskách a vrchoviskách v podhorí Tatier od Štrbského Plesa po Hrebienok majú už botanici za sebou. Ďalej ich čakajú biotopy po Tatranské Matliare. Manažmenty vykonávajú mimo vegetačnej sezóny a pri čiastočne zamrznutom pôdnom kryte. Vtedy sú totiž pôda i rastlinstvo menej náchylné na poškodenie.

Tatry ľadový dóm Hrebienok atrakcia zima Čítajte viac Ľadový dóm na Hrebienku odráža situáciu vo svete. Otvárajú ho 17. novembra Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme
debata chyba
Viac na túto tému: #ochranári #Hrebienok