Horské vodcovstvo funguje v Tatrách 150 rokov, prví sprievodcovia boli pastieri, bylinkári či hľadači pokladov

Národná asociácia horských vodcov SR si v tomto roku pripomína svoje 30. výročie. História horského vodcovstva vo Vysokých Tatrách má však až 150 rokov. Prvé písomné zmienky o tom, že ľudia prichádzali do Tatier za dobrodružstvom, poznávaním a bádaním, však podľa predsedu národnej asociácie Jozefa Janigu siahajú zhruba do polovice 16. storočia. Ako sprievodcov si podľa jeho slov brávali miestnych obyvateľov podtatranských obcí, išlo o pastierov, bylinkárov alebo hľadačov pokladov. V súčasnom ponímaní išlo podľa neho skôr o sprievodcovskú činnosť.

25.11.2022 08:00
Vysoké Tatry, hory, turistika, turista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stopäťdesiatročnú cestu skutočných horských vodcov je možné podľa Janigu rozdeliť do štyroch etáp. „V rokoch 1873 až 1918 boli horskí vodcovia organizovaní Uhorsko-karpatským spolkom. Po prvý raz sa o tom rokovalo na plenárnej schôdzi 2. augusta 1874 v Starom Smokovci. Vodcovia museli prejsť skúškami, dostali vodcovské knižky, kam zapisovali všetky svoje túry a odznaky. Horskí vodcovia mali rozdelené východiskové miesta i turistické ciele,“ priblížil. Nová geopolitická situácia po prvej svetovej vojne, vznik Československej republiky a prijatie nového spolkového zákona v roku 1919 sa však podľa neho podpísali pod zrušenie spolku.

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

„Činnosť horských vodcov, ako aj viacero iných aktivít, sa po prvej svetovej vojne dostali pod hlavičku Klubu československých turistov (KČST). Vzniklo tak združenie pod názvom Tatranskí vodcovia KČST z povolania,“ dodal Janiga.

Ďalším medzníkom v histórii horského vodcovstva bolo oslobodenie a koniec druhej svetovej vojny v roku 1945, po ktorej boli počty horských vodcov zdecimované. Vznikom Tatranského národného parku sa ale podľa Janigu vytvoril priestor na založenie profesionálnej zložky horskej služby.

„Stalo sa tak v roku 1950 a o pár rokov neskôr bol vydaný aj nový vodcovský štatút. Pre Vysoké a Západné Tatry bol platný od 1. júla 1957. Vodcami sa mohli stať horskí záchranári, ale aj dobrovoľníci, ktorí zložili predpísané kvalifikačné skúšky a získali oprávnenie na vodenie v horskom teréne,“ opísal predseda národnej asociácie. Zaradení boli do troch kvalifikačných tried s vyznačením rajónu, kde mohli prevádzať vodcovské služby.

Horskí vodcovia Horskej služby TANAPu sa už v 70. rokoch 20. storočia snažili o vstup do medzinárodnej organizácie horských vodcov UIAGM (Union Internationale des Associations de Guides de Montagnes), no členstvo sa im podarilo získať až 5. októbra 1996. Stalo sa tak už pod hlavičkou Národnej asociácie horských vodcov Slovenska, ktorej stanovy zaregistrovalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky 21. decembra 1992.

Práve históriu organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách pripomína aj výstava s názvom Po stopách horských vodcov v priestoroch popradského pracoviska Štátneho archívu v Prešove. Pre verejnosť je prístupná do júla budúceho roka.

Tatry ľadový dóm Hrebienok atrakcia zima Čítajte viac Ľadový dóm na Hrebienku odráža situáciu vo svete. Otvárajú ho 17. novembra letisko, lietanie, letisko, cestovanie, dovolenka, batozina, rodina, Čítajte viac Pozor na prázdniny! Európskym rodičom za dovolenky s deťmi hrozia pokuty aj väzenie
debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #horský vodca