Tatranskú botanickú záhradu pripravili na zimu, vysádzať začnú na jar

Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici už zazimovali. Semienka v črepníkoch prežijú zimu v pareniskách, do jednotlivých alpín ich presadia počas jari. Vzácne druhy tatranskej flóry budú môcť záujemcovia obdivovať v botanickej záhrade po prestávke na budúci rok v máji. Časť vyzbieraných semien však putuje spod Tatier aj do sveta.

28.11.2022 12:30
debata

Ako ďalej informovala Správa Tatranského národného parku (TANAP), ide o súčasť programu medzinárodnej výmeny semien, do ktorého je zapojená aj Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Na zozname sa v roku 2022 ocitlo celkovo 246 vzoriek, z nich 58 pochádzalo práve z tatranskej expozície.

Vyzbierané semienká v tatranskej botanickej záhrade ochránia počas zimnej sezóny sklíčka, ktoré zabránia predovšetkým ich vyplaveniu zo zeme pri výdatných dažďoch. „Sneh a mráz im neprekážajú. Práve naopak. Semienka potrebujú, aby premrzli, presne tak, ako v prírode,“ uviedli z TANAPu.

Zamestnanci botanickej záhrady na jar rastlinky popikírujú, teda rozsadia, aby mali dostatok miesta, chrániť ich musia aj pred ostrým jarným slnkom. Keď nadíde ten správny čas, rastlinky presadia do jednotlivých alpín, vybrané druhy si počas sezóny môžu návštevníci expozície aj kúpiť.

„Semienka vysievame s tým zámerom, aby sme rastlinky mohli vysadiť v záhrade. Prvoradé je totiž zachovanie genofondu, na predaj ponúkame len prebytky,“ zdôraznila vedúca expozície Janka Černická.

Počas uplynulej štvormesačnej sezóny sa expozíciou v Tatranskej Lomnici prešlo celkovo 13 600 návštev­níkov, čo je o 2 610 viac ako minulú sezónu. Na ploche 3,2 hektára mohli v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať viac ako 330 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.

TANAP, Javorová dolina Čítajte viac V TANAP-e chýbajú podľa chatárov toalety, v podhorí zase parkovacie miesta Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Čítajte viac Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #botanická záhrada