Najznámejšie lyžiarske strediská tento rok otvoria neskôr a budú šetriť energiu

Lyžiarske strediská vo Francúzsku tento rok kvôli teplej jeseni a nedostatku snehu otvoria neskôr ako v predchádzajúcich rokoch a chystajú sa s ohľadom na vysoké ceny energií zavádzať úsporné opatrenia.

29.11.2022 10:20
debata

Napríklad alpské stredisko Val Thorens začne prevádzku tento víkend, teda o týždeň neskôr ako pôvodne predpokladalo. V nadchádzajúcej sezóne chce šetriť napríklad obmedzením prevádzkovej doby snehových diel alebo znížením teploty vo vnútri budov. Napísali o tom agentúry Reuters a AFP.

Strediská Val d'Isère a Tignes, ktoré plánovali pustiť lyžiarov na zjazdovky tento víkend, sa nakoniec otvoria až 3. decembra. Kvôli vyšším teplotám tam dlho nemohli pracovať snehové delá, a v nižších polohách preto na zjazdovkách nie je dosť snehu.

„Pri rozhodovaní sme sa riadili zdravým rozumom, ponuka pre našich klientov musí byť kvalitná,“ uviedol Olivier Simonin zo spoločnosti Val d'Isère Téléphériques, ktorá rovnomenné stredisko prevádzkuje.

Okrem počasia sa tento rok prevádzkovatelia musia vyrovnať aj s oveľa vyššími účtami za elektrinu. Väčšina z nich musela s dodávateľmi uzavrieť nové zmluvy a budúci rok sa im vyúčtovanie zvýši na trojnásobok až šesťnásobok, uviedol predseda asociácie prevádzkovateľov zimných stredísk Alexandre Maulin.

Sám prevádzkuje stredisko Maulin v Savojských Alpách a podľa nového cenníka budúci rok za energie zaplatí 1,6 milióna eur. V roku 2020 to bolo 400 000 eur. Ceny permanentiek sa u neho zvýšia len o päť percent, čo však zvýšené náklady nepokryje.

Mnoho stredísk kvôli zvyšovaniu cien energií začína šetriť. Napríklad Chamonix pri nižšej vyťaženosti spomalí vleky a lanovky o desať percent, pokiaľ bude elektriny nedostatok, tak o tretinu.

Vo Val Thorens sa chystajú úspornejšie prepravovať zamestnancov – tí budú mať na cestu do vyšších polôh iba desať minút, predtým pre nich lanovka jazdila hodinu.

„Naším cieľom je, aby zákazníci dopady úspor nijako nepocítili,“ sľubuje ale Benjamin Blanc z areálu Les 3 Vallees, kam Val Thorens patrí.

Tatry, dovolenka Čítajte viac 'Vyboostovaná' dovolenka na Slovensku: 7 hotelov, kde si užijete lyžovačku a wellness za super ceny lyžovanie, lyže, lyžovačka, sneh, zimná dovolenka Čítajte viac V Levočskej doline sa počas tejto zimy lyžovať nebude, dôvodom je kríza lyžovanie, lyžovačka, lyžiar, zima, sneh, svah, Čítajte viac Lyžovačka na Liptove túto zimu zdražie
debata chyba
Viac na túto tému: #lyžiarske strediská