Bude lyžovačka už len pre boháčov? Strediská vypínajú, zužujú, znižujú, no skipasy aj tak dražejú

V Nemecku sa začína lyžiarska sezóna, ktorá sa kvôli vysokým cenám energií ponesie v znamení úspor. Pre lyžiarov to znamená jediné – za vleky si priplatia, pretože úprava zjazdoviek a prevádzka lanoviek a zasnežovacích zariadení spotrebuje veľa energie. Lyžiarske strediská v Nemecku tiež zavádzajú parkovacie poplatky.

10.12.2022 06:00
debata

Prvých lyžiarov pred niekoľkými dňami privítalo stredisko v juhonemeckej oblasti Zugspitze. Snehové podmienky nie sú zatiaľ ideálne, preto je v prevádzke iba jeden vlek a jedna zjazdovka. Kvôli obmedzenej kapacite tak areál predáva denne iba menší počet skipasov, ktoré je ale možné s trojdňovým predstihom kúpiť cez internet.

Kvôli vysokým nákladom na energie pristúpil prevádzkovateľ areálu Zugspitze a tiež neďalekého strediska Garmisch-Classic k mnohým úsporným opatreniam, ale ani tak sa nevyhol zdražovaniu.

„Uzavretie zjazdoviek nie je riešenie,“ povedal Matthias Stauch, šéf spoločnosti Bayerische Zugspitzbahn, ktorá oba areály prevádzkuje.

Dodal, že asi 50 percent pracovných miest v regióne je naviazaných na turistický ruch.

vianocne trhy, bratislava 2017, advent, Čítajte viac Je to doma! Bratislava má podľa TikTokerov jeden z najkrajších vianočných trhov v Európe. Koľko hashtagov získal?

Bayerische Zugspitzbahn chce počas tohtoročnej zimy výrazne znížiť náklady na zasnežovanie, preto sa pri spúšťaní snežných diel bude riadiť aktuálnymi cenami elektriny, predpovedí počasia a ekonomickou zmysluplnosťou.

Pre lyžiarov to môže znamenať, že v stredisku Garmisch-Classic, ktoré sa na rozdiel od areálu Zugspitze na zasnežovacie zariadenie spolieha, budú užšie zjazdovky, a nie všetky vleky budú v prevádzke.

Kvôli úsporám zostanú vypnuté vyhrievania sedadiel v lanovkách, vyhrievanie vonkajších terás reštaurácií a tiež nočné osvetlenie vrcholových staníc lanoviek.

V časoch mimo špičky budú vleky jazdiť pomalšie. „Mnoho menších úsporných opatrení vo výsledku znamená ušetrené veľké množstvo energie,“ povedal Stauch.

Okrem úspor siahla Bayerische Zugspitzbahn k zdraženiu skipasov. Jednodňové lyžovanie v areáli Zugspitze dospelého vyjde na 57 eur, v Garmisch-Classic 55 eur.

Oproti minuloročnej sezóne sú skipasy zhruba o desať percent drahšie. Lyžiari musia počítať aj s tým, že v oboch strediskách zaplatia za parkovanie päť eur.

Vyššie ceny lyžovania a poplatok za parkovanie by mohol mnoho ľudí prinútiť využívať vlak. Obe strediská sú obľúbené predovšetkým u obyvateľov Mníchova, odkiaľ kombinovaný lístok so skipasom stojí dospelého 65 eur.

Rusko, Vladimir Putin, Ukrajina Čítajte viac Vyhrá Putin? Európa čelí dileme, či zapnúť, alebo nie. Tma bude jeho víťazstvom

Zatiaľ čo na Zugspitze jazdí mnoho Mníchovčanov, ďalšie bavorské lyžiarske stredisko na Veľkom Javore (Grosser Arber) pri hraniciach s Českou republikou je obľúbené u Čechov.

Začiatok sezóny je tam plánovaný na 18. decembra a aj tamojší prevádzkovateľ musí šetriť a zvýšil ceny. Celodenný skipas pre dospelého zdražel o viac ako osem percent na 39 eur.

Novinkou je štvoreurový poplatok za parkovanie. Andreas Stadler zo strediska na Veľkom Javore však verí, že o lyžovanie záujem bude, aj keď ľudia zrejme budú viac šetriť.

Skiareál, ktorý je zo 60 percent energeticky sebestačný, chce podľa Stadlera šetriť aj tým, že zrušil večerné lyžovanie, zasnežovať bude len tam, kde to bude bezpodmienečne nutné, a všetko staršie osvetlenie nahradil LED svetlami. Do roku 2025 chce byť stredisko nezávislé od externých zdrojov elektriny a vody.

Aj napriek zdraženiu patrí areál na Veľkom Javore podľa porovnania spoločnosti Holidu k cenovo najdostupnejším v Nemecku. Holidu uvádza, že tam je možné získať skipas a ubytovanie za 67 eur na deň.

Brazília, Santa Claus, Čítajte viac Takto ste ich ešte nevideli: Ako vyzerajú Vianoce v džungli, na mori či v trópoch?

O tri eurá drahšie vyjde taký balíček v stredisku Fichtelberg v Oberwiesenthale na saskej strane Krušných hôr. Samotné jednodňové lyžovanie tam dospelého bude stáť 39 eur, čo je o štyri eurá viac ako v minulej sezóne.

Možné je kúpiť aj spoločný skipas pre susedný český areál Klínovec, ktorý začína od platnosti jeden a pol dňa a stojí 73 eur.

Na Fichtelbergu je začiatok sezóny naplánovaný na 16. decembra. Prevádzkovateľ už avizoval, že chce zasnežovať všetky zjazdovky, pretože sa bez umelého snehu zaobísť nedokáže.

Zároveň ale počíta s energetickými úsporami. V areáli preto tento rok nebude umelé klzisko.

lyžiar, lyžovačka, lyžovanie, zima, pád, sneh, vlek, spadnutie, úraz, prilba, lyžiarska škola Čítajte viac Lyžiarske strediská majú geniálny nápad ako šetriť: Spomalia vleky! A vraj si to ani nevšimneme... Hronský Beňadik Čítajte viac Nevšedná dovolenka: Tu je 5 tipov na čarovné kúty Slovenska, ktoré (možno) nepoznáte
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #lyžovanie #lyžovačka #skipasy