V Taliansku štartuje lyžiarska sezóna, podnikatelia očakávajú kratšie pobyty

V Taliansku po dvoch rokoch štartuje lyžiarska sezóna bez obmedzení súvisiacich s pandémiou Covidu-19. Talianski prevádzkovatelia stredísk očakávajú prvú vlnu turistov budúci týždeň, keď je v krajine štátny sviatok.

07.12.2022 09:00
debata

Vyhliadky na tohtoročnú sezónu nie sú kvôli zdražovaniu služieb a poklesu kúpnej sily jednoznačné, časť prevádzkovateľov ale dúfa v návrat na čísla pred pandémiou, píše talianska tlač. Kvôli drahým energiám mnoho areálov oznámilo zdraženie o zhruba desať percent.

Lyžiarska sezóna v Taliansku sa začína priebežne, minulý týždeň odštartovali prevádzku vleky a zjazdovky v Dolomitoch, cez víkend sa začne lyžovať v oblasti Val di Sol.

Posledné dve zimné sezóny výrazne sťažila pandémia covidu-19, ktorá spôsobila predovšetkým výrazný úbytok zahraničných turistov. Tento rok sa podnikatelia obávajú zdraženia energií a straty kúpnej sily domácností kvôli vysokej inflácii v Taliansku i ďalších európskych krajinách.

„Očakávame pomalý rozjazd s rezerváciami predovšetkým na krátke pobyty,“ povedala predsedníčka združenia talianskych prevádzkovateľov vlekov ANEF Valeria Ghezziová, podľa ktorej panuje medzi podnikateľmi veľká neistota.

zima, sneh, zdravie Čítajte viac Nelyžujete? Toto je 7 najlepších lyžiarskych stredísk pre vás. Vážne

Predseda konkurenčnej asociácie Federfuni Andrea Formento je o niečo optimistickejší. „Veríme, že sa vrátime na úroveň pred pandémiou, alebo sa k nej aspoň priblížime,“ povedal minulý týždeň denníku La Stampa.

Podľa poradenskej spoločnosti JFC sa dá očakávať, že zimná sezóna sa rozdelí na dve fázy. Vysoká obsadenosť areálov a hotelov sa dá očakávať počas vianočných a novoročných sviatkov a vo fašiangovom období v druhej polovici februára.

Počas zvyšku zimy JFC očakáva vyššiu obsadenosť iba cez víkendy a väčší počet Talianov si zrejme v tohtoročnej sezóne nedopraje klasický týždeň na lyžiach. V porovnaní s uplynulými dvoma sezónami sa dá očakávať aj návrat skupinových zájazdov.

Mnoho lyžiarskych areálov už v septembri ohlásilo zdraženie vstupeniek a skipassov. Zvýšenie cien sa pohybuje na mnohých miestach okolo desať percent, zdraženie je ale miernejšie pri dlhodobých permanentkách či pri nákupoch on-line.

Nie je vylúčené, že niektoré strediská budú počas sezóny ešte zdražovať. Rast cien súvisí s prudkým zdražením energií, čo pociťujú aj ďalšie podniky v zimnej turistike. Napríklad hotely zvýšili ceny svojich služieb v priemere o 11 až 13,5 percenta a lyžiarske školy zvýšili tarify o sedem percent.

Bielovodská dolina, Vysoké Tatry Čítajte viac Oázy ticha: Tri nádherné a málo navštevované kúty Tatier. Poznáte ich?

Podľa združenia spotrebiteľov Assoutenti sa priemerná útrata za týždeň na lyží medziročne zvýši o 15 percent na 1400 eur na osobu.

Zatiaľ sa nepotvrdili obavy zo začiatku jesene, že by niektoré areály kvôli prudkému zdražovaniu energií nezasnežovali zjazdovky a nezačali zimnú prevádzku. Rozhodli sa tak len niektoré menšie areály v Alpách a Apeninách.

Podľa odhadu poradenskej spoločnosti JFC sa tak príjmy hotelov, prevádzkovateľov lyžiarskych areálov a ďalších služieb napojených na zimnú turistiku v horách zvýšia o deväť percent na 9,5 miliardy eur.

„Vyššie príjmy poslúžia iba na pokrytie vyšších nákladov,“ uviedla spoločnosť s tým, že prevádzkové zisky firiem klesnú v priemere o desatinu. To potvrdzuje aj Ghezziová, podľa ktorej firmy pokryjú časť vyšších nákladov znížením vlastnej marže.

Po dvoch rokoch môžu Taliani aj zahraniční turisti vyraziť na zjazdovky bez rúšok či covidových pasov. Po pandémii však talianske lyžiarske areály viac vsádzajú na digitalizáciu a návštevníkov vyzývajú, aby viac používali digitálne technológie.

Väčšia digitalizácia umožňuje správcom areálov mať presnejšiu predstavu o prevádzke zjazdoviek a vlekov a potrebách klientov, tvrdí ANEF.

Podľa analýzy spoločnosti JFC v poslednej sezóne pred pandémiou (2018/2019) predstavovali Briti najväčšiu skupinu zahraničných hostí v talianskych horách s podielom 13 percent. Druhí boli Česi a tretí Nemci.

Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon, zvonica, starobylý, Grécko Čítajte viac Na predaj je neobývaná dedina s kostolom, školou, hotelom. Za cenu garsónky!
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Alpy #lyžovačka #Dolomity #Dolomiti