Trinásť percent Slovákov plánuje stráviť zimnú dovolenku v horách: Užite si zimný relax zdravo

Niektoré lyžiarske strediská si naplánovali začiatok tohtoročnej zimnej sezóny na začiatok decembra, iné v jeho polovici a sú aj také, ktoré ho odložili až na január. Ako sa zimná sezóna rozbehne a aká bude, si dnes netrúfne predpovedať asi nikto.

10.12.2022 09:30
zima, sneh, dovolenka, sánkovanie, cestovanie,... Foto:
debata

Oproti minulosti totiž okrem nedostatku snehu môže dovolenkárom plány skrížiť veľa okolností. Turisti, lyžiari a milovníci ostatných zimných športov zažili v posledných rokoch naozaj všeličo.

Najprv zničujúcu celosvetovú pandémiu a zatvorené strediská, karty v turistike zamiešal i vojenský konflikt na Ukrajine a v súčasnosti je to kríza a s ňou spojené vysoké ceny energií, ktoré drvia segment hotelov a reštaurácií a doliehajú aj na každého z nás. Pre niektorých tak vlastne môže byť aj tak trochu odvážne plánovať si zimnú dovolenku.

Na jesennom stretnutí hotelierov zo Slovenska a Českej republiky prezentovala spoločnosť Data servis výsledky svojho prieskumu o plánovaní zimnej dovolenky v oboch susedných krajinách. Vyplynulo z neho, že zimnú dovolenku má naplánovanú 23 % Slovákov, pričom 13 % chce ísť do hôr.

Slovenskí respondenti sa ukázali ako patrioti, až 74 % z opýtaných odpovedalo, že voľné dni chce stráviť na Slovensku, 14 % zamieri do Českej republiky a 9 % si vybralo Rakúsko a Taliansko.

lyžiar, lyžovačka, lyžovanie, zima, pád, sneh, vlek, spadnutie, úraz, prilba, lyžiarska škola Čítajte viac Lyžiarske strediská majú geniálny nápad ako šetriť: Spomalia vleky! A vraj si to ani nevšimneme...

Sympaticky vyzneli aj odpovede na otázku, čo láka Slovákov na Slovensku. Je to najmä krásna príroda a hory, fakt, že nemusia za oddychom cestovať dlhé kilometre, nižšie ceny, ale i možnosť využiť rekreačný príspevok.

Tí, ktorí sa do hôr vyberú, by mali predovšetkým rešpektovať ich silu. Skúsení horskí záchranári turistom odporúčajú, aby ju nepodceňovali a dbali nielen na kvalitný výstroj, ale aby rátali aj s nepredvídanými okolnosťami, ktorými ich môžu hory prekvapiť. Stačí totiž jeden chybný krok, nepremyslené rozhodnutie a z výletu sa môže stať tragédia. Samozrejmou súčasťou pobytu v horách by malo byť poistenie, ale v prvom rade zodpovedné správanie.

V každom prípade platí, že zimná dovolenka si vyžaduje trochu viac prípravy ako letná, no jedinečné prostredie a pohyb na čerstvom horskom vzduchu sú na nezaplatenie. Či už si ich vychutnáte na zjazdovke, na bežkách alebo na túrach.

lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže, prilba, Čítajte viac Pod Tatrami otvoria ďalšie lyžiarske stredisko, nefungovalo viac ako dva roky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka #zimná sezóna