Horskí záchranári radia: Ako nepreceniť svoje sily a kondíciu?

Slováci patria k národom, ktoré milujú hory a zimné športy, podľa posledných údajov lyžuje alebo snouborduje až 18 % našej populácie. Nie všetci však berú do úvahy riziká, ktoré sú s horami spojené. Prinášame odporúčania tých najpovolanejších - horských záchranárov, ako sa im vyhnúť.

11.12.2022 11:00
zima, sneh, turistika, hory, cestovanie,... Foto:
debata

Turisti často preceňujú svoje schopnosti a kondíciu, vyberú sa na príliš dlhú či – vzhľadom na svoje možnosti – príliš technicky náročnú túru. Keď potom príde únava alebo znížená pozornosť, výsledkom môžu byť úrazy alebo kolapsové stavy. Mnohí podceňujú aj plánovanie, ktoré je potrebné urobiť už deň pred aktivitou. Vyberajú sa do hôr viac-menej náhodne a neraz ich potom prekvapia napríklad zmeny počasia alebo podmienky v teréne.

Pokiaľ ide o výstroj, existujú dva hlavné typy chýb. Buď majú turisti výstroj nedostatočný, chýbajú im napríklad mačky a cepín pri pohybe po snehu a ľade, alebo sa záchranári, najmä v poslednom čase, stretávajú so situáciami, keď turisti vstupujú do ferraty bez dostatočného a certifikovaného výstroja, čo môže byť smrteľne nebezpečné.

Druhou chybou je, že turisti síce výstroj majú, no nevedia ho používať. Vtedy im je v podstate nanič. Dôležité je nové vybavenie nielen kúpiť, ale naučiť sa s ním aj pracovať.

Pomôže aj mobilná aplikácia

Dôležité v horách je problémovým situáciám predchádzať. Predovšetkým tým, že si túru dobre naplánujete. Zistite si čo najpresnejšie čas, ktorý je potrebný na dosiahnutie cieľa a tiež na bezpečný návrat. Myslite na fakt, že v jesennom a zimnom období sú dni výrazne kratšie ako v lete a túru začnite radšej v skorších ranných hodinách.

NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri plánovaní je dôležité sledovať vývoj počasia a výstrahy na horách, ktoré sú uverejnené na stránke HZS.sk. Aktuálne podmienky si môžete preveriť aj na Meteoportáli HZS, ktorý obsahuje meteorologické merania doplnené aktuálnymi kamerovými záznamami.

Dĺžke túry, počasiu a podmienkam prispôsobte aj vybavenie. Je dobré myslieť i na horšie varianty počasia, ako sú v predpovedi a mať plán na prípadné skrátenie túry. V závislosti od sezóny si pribaľte radšej o jedno tričko, sveter alebo nepremokavú bundu navyše. Nezabudnite na dostatočné množstvo tekutín a jedla.

V horách, podobne ako inde, sú dostupné aj nové technológie, ktoré môžu turistom v ťažkých situáciách pomôcť. Majte so sebou nabitý mobilný telefón, v ňom uložené číslo na HZS – 18300 a využite mobilnú aplikáciu HZS, ktorá poskytuje aktuálne výstrahy na horách a slúži na privolanie pomoci. Záchranárom dokáže poskytnúť presnú polohu volajúceho a urýchliť v prípade nutnosti záchrannú akciu.

Podmienky na horách sú veľmi rôznorodé a každé ročné obdobie či dokonca každá trasa má svoje špecifiká, takže univerzálny manuál, ktorý by počítal so všetkými možnými eventualitami, neexistuje. Dobré je nepúšťať sa hneď do najťažších výziev a radšej postupne naberať skúsenosti a znalosti z hôr.

Pamätajte na to, že nie je hanba vrátiť sa z túry bez toho, že dosiahnete vrchol kopca. V takom prípade je určite lepšie vrátiť sa na dané miesto inokedy, v lepších podmienkach či s lepšou kondíciou a so skúsenosťami.

Aj pri zdanlivo nenáročnej turistike môže prísť k úrazu, preto je dôležité mať poistenie na zásah horských záchranárov.

Takmer dve tisícky zásahov

  • Počas vlaňajšej zimnej sezóny vykonali horskí záchranári vo všetkých strediskách 1 946 zásahov. Najviac – 1 194 osôb, ktoré zachraňovali, boli Slováci, nasledovali Poliaci – 252, Maďari – 132 a Česi – 118. Väčšinu zranení tvorili stredne ťažké prípady, bolo ich 940, ľahké zranenie utrpelo 613 ľudí, ťažké 202. Smrteľných prípadov bolo 20.
  • Najviac smrteľných prípadov tvorili pády horolezcov a turistov – 9, traja ľudia zahynuli v lavíne. Počet lavínových nešťastí vzrástol, za vlaňajšiu sezónu Horská záchranná služba (HZS) evidovala 28 strhnutých, z toho osem zranených osôb. Operačné stredisko tiesňového volania HZS prijalo 1 019 volaní. Celkovo najviac zásahov – 335, priniesol týždeň od 21. 2. do 27. 2. 2022, keď vrcholili jarné prázdniny. V priemere tak evidovala HZS každý deň takmer 12 prijatých tiesňových volaní.

Zdroj: hzs.sk

Foto: SHUTTERSTOCK
zima, sneh, lavína, horská záchranná služba, záchrana, pomoc, záchranár, tatry, hory
zima, sneh, dovolenka, sánkovanie, cestovanie, lyžovanie, lyžovačka Čítajte viac Trinásť percent Slovákov plánuje stráviť zimnú dovolenku v horách: Užite si zimný relax zdravo Gardské jazero Čítajte viac Najznámejšie európske jazero vysychá: Turisti sú šokovaní ako sa zmenšilo, vodu má teplú ako polievka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #lyžovanie #horská záchranná služba #snoubording