5 tipov do hôr a na záver jedna dobrá rada

Zimná turistika kladie úplne iné nároky na bezpečnosť i nevyhnutné vybavenie než letná. Poznáte jej zákonitosti a máte aj dostačujúcu výbavu? Prinášame tipy, na ktoré je nevyhnutné myslieť predtým, ako sa do hôr vyberiete.

26.12.2022 08:00
hory, kopce, turistika, sneh, zima, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Vhodné počasie

Odvíja sa od neho takmer všetko, cez výber trasy až po potrebnú výbavu. Sledujte predpoveď počasia priebežne na relevantných portáloch, spoľahlivé informácie poskytuje Slovenský hydrometeorologický ústav, pričom najpresnejšie informácie o zrážkach, oblačnosti a rýchlosti vetra získate na základe meteogramu do 3 dní (model Aladin).

Počasie pre konkrétne miesto podľa zadaných súradníc vám prezradí Meteoblue, čo sa zíde napríklad pri plánovaní návštevy horskej chaty. Nezabudnite na možnosť náhlej zmeny počasia, najčastejšie sa tak stáva okolo obeda. Vyraziť na túru je preto najlepšie počas skorých ranných hodín.

2. Kvalitná výbava

Investovať do kvalitnej turistickej výbavy, ktorá vás nesklame, sa určite oplatí. Turistika v zime býva nevyspytateľná a z krásneho slnečného dňa sa razom môže stať nepríjemná snehová metelica. Dajte si preto záležať nielen na správnom vrstvení oblečenia a výbere dobre izolovanej a pevnej obuvi, ale aj na doplnkoch, ktoré v zimnej výbave nesmú chýbať.

Nedostatočná a zlá výbava je v horskom prostredí častou príčinou vzniku nehôd. Na menej náročné turistické trasy postačia protišmykové návleky, ktoré sú povinnou súčasťou batohu pri každom type výletu do hôr. Náročnejšie turistické trasy sa však nezaobídu bez mačiek a paličiek, šetriacich kolená pri zostupe.

túra, turisti, hory, pár, skaly, sneh, zima, selfie, fotoaparát, starší pár, muž, žena, foťák, Čítajte viac Na turistov čaká zimná výzva: 15 výstupov do hôr od Vysokých Tatier cez Pieniny až po Poloniny

Paličky okrem ochrany poslúžia aj ako podpera pri klzkom a zložitom teréne. Predtým, než sa s návlekmi, mačkami a paličkami vyberiete na túru, chôdzu s nimi si viackrát precvičte. Nie je to vždy také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá.

3. Spoločnosť

Turistika osamote má síce svoje čaro, vydať sa však na vlastnú päsť do zasnežených končiarov nemá ani ten najskúsenejší turista. Do hôr je najlepšie ísť s partiou známych na rovnakej úrovni, čo sa týka skúseností, ale i humoru. Dôležitou súčasťou výbavy je predsa i dobrá nálada.

4. Poistenie

Nezabudnite na poistenie, výprave dodá potrebnú istotu. Krátkodobé poistenie na hory si dnes vybavíte prostredníctvom niekoľkých klikov aj on-line, čo je vhodné najmä vtedy, ak do hôr nechodíte veľmi často. Pravidelní turisti vedia, aké dôležité je poistenie a spoliehajú sa na dlhodobé poistky.

5. Kontakty

Ešte pred výletom na túru oznámte niekomu cieľ vašej cesty a aj predpokladaný návrat. Ak strávite noc na horskej chate, zapíšte sa do knihy túr. V prípade, že sa počas turistiky predsa len nevyhnete nebezpečenstvu, ktoré môže ohroziť vás alebo niekoho z vášho okolia, nezabudnite na dôležité kontakty.

  • Horská záchranná služba – 18300
  • Vrtuľníková záchranná zdravotná služba: 18155
  • Tiesňová linka: 112

Dobrá rada

Rešpekt pred horami majú aj tí najlepší svetoví horolezci. Pri každej ich návšteve myslite na minimalizovanie rizík a nepreceňujte sa.

Zdroj: rozlomitysport.sk
NEPOUZ, most, Gruzínsko, Kass Land - Tsalka Canyon Čítajte viac Ďalší 'klenot' extrémnych mostov: K diamantu zavesenému nad roklinou sa dostenete bicyklom po lane

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Turistika