Chystáte sa bežkovať? Osvojte si základné pravidlá

Hoci značná časť národa holduje najmä zjazdovému lyžovaniu a snowboardingu, je veľa aj tých, ktorí nedajú dopustiť na bežkovanie. Ak patríte k nim, inšpirujte sa radami portálu bezkar.sk, ktoré by mal poznať každý.

28.12.2022 08:00
Bežkovanie, bežkár, zima, sneh Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najzákladnejším pravidlom je správať sa k ostatným bežkárom ohľaduplne. Ak sa v skupinke pohybujete za sebou, myslite na to, že ak je trať aj dostatočne široká a idete napríklad klasickým štýlom, korčuľujúci bežkár potrebuje pre pohyb asi 2 metre na šírku trate.

Ak sú na trase upravené stopy pre oba štýly, korčuľujúci bežkári by nemali zasahovať do stopy pre klasiku a lyžiari klasici majú využívať podľa možností vytvorenú stopu. V prípade, že chcete zo stopy vystúpiť, pohybujte sa po okraji trate pre korčuliarov, aby ste im nechali dostatok priestoru.

Ak si chcete oddýchnuť, nezostaňte stáť v zákrute, na konci zjazdu z kopca a zastavte tak, aby ste nechali ostatným bežcom dosť priestoru. Ak niekto pred vami alebo oproti vám spadne, okrem toho, že sa mu vyhnete, spýtajte sa, či je v poriadku a nepotrebuje pomôcť.

Zasnežené Vysoké Tatry. Čítajte viac Od nového roka porastie vo Vysokých Tatrách daň za ubytovanie aj poplatok za rozvoj

Úrazy na bežkách sú síce menej zriedkavé, no môže sa stať, že bežkár nemá pri sebe telefón a môžete byť jediný, kto mu vie pomôcť. Po trati sa pohybujte po pravej strane, platí pravidlo o nechaní priestoru pre rýchlejších bežkárov.

Ak jazdíte po trase, kde je obojsmerná premávka, ale je vytvorená iba jedna stopa pre klasiku, prednosť v stope má bežkár prichádzajúci zhora, bez ohľadu na to, na ktorej strane je stopa vytvorená.

V tomto prípade neplatí, že bežkár idúci z kopca v stope, ktorá je z jeho pohľadu vľavo a vy idete správne po pravej strane, vám musí stopu uvoľniť. Vystúpenie zo stopy v zjazde vo väčšej rýchlosti je totiž oveľa komplikovanejšie ako pri stúpaní, najmä ak je bežkár menej skúsený.

To isté platí aj pre korčuliarov, obozretnejší musí byť ten, ktorý ide do kopca a uvoľniť trasu bežkárovi, ktorý ide v zjazde.

Piran. 09.08.2020. Scenic view of the town of Piran with the main square of Tartini, old colorful buildings with red roofs and the Adriatic Sea with yachts in the coast of Slovenia. Travel concept Čítajte viac CNN zverejnil zoznam 15 najkrajších malých miest Európy: Od Piranu cez Tarnov až po Reine

Pri obiehaní pomalšieho bežkára, najmä v zákrute či v inej zložitejšej situácii ho upozornite, z ktorej strany ho chcete obehnúť, aby ste predišli kolízii.

Bežkár, ktorých chce zmeniť smer odbočením v mieste, kde sa trať rozvetvuje, by sa mal presvedčiť o situácii za sebou, aby niekoho neohrozil.

Ak prídete k úseku trate, na ktorý si netrúfate, radšej si bežky vyzujte a úsek prejdite opatrne pri okraji tak, aby ste trať nepoškodili.

A nakoniec, hoci to nepatrí k zásadám pohybu na bežkách, na upravované lyžiarske trate nepatria turisti bez lyží, sánkari, psy, ani detské kočíky.

turistika, more, ruksak, žena Čítajte viac KVÍZ: Spoznáte tieto známe slovenské miesta a pamiatky podľa opisu?
debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Turistika #bežkovanie