Deti zimu milujú. Ako si ju vychutnajú naplno? 8 tipov pre zdravú zimu

Zimné prázdniny a výlety sú pre mnohé deti zážitkom, na ktorý sa dlho tešia. Čo majú vedieť rodičia, aby si ich užili zdravo?

28.12.2022 09:00
DETI, RODIČIA, SNEH Foto:
Ilustračné foto.
debata

Strava malých i väčších školákov sa v zimnom období v princípe od iných ročných období nelíši, dôležité je, aby bola pestrá a aby deti mali dostatočný prísun vitamínov v prirodzenom stave, čiže surové ovocie a zeleninu.

Optimálnych je päť porcií denne. Nezabúdajte ani na pitný režim, najmä menšie deti pociťujú smäd menej, preto im tekutiny ponúkajte pravidelne, vhodné sú ovocné čaje, alebo šťavy z čerstvého ovocia.

Rodičia často robia chybu v tom, že v zime dávajú prednosť tučnejším jedlám, napríklad vyprážaným alebo pečeným mäsám. Do jedálneho lístka predškolákov však vyprážané jedlá nepatria vôbec, pripravujte im skôr pokrmy z duseného alebo vareného mäsa, doplnené zeleninovými alebo ovocnými šalátmi, dbajte aj na to, aby pravidelne konzumovali mlieko a mliečne výrobky.

Preferovať u detí alternatívne spôsoby stravovania, napríklad vegetariánstvo, vegánstvo či makrobiotickú stravu nie je vhodné.

Doprajte im zdravú energiu

Pre posilňovanie imunity je vhodné dávať deťom v zimnom období potraviny s vyšším obsahom vitamínu C, napríklad bežne dostupné ovocie – jablká, citrusové plody, šípky, čierne ríbezle, ale i zemiaky, kapustu, rajčiny či brokolicu.

čočík Čítajte viac Čočík vám ukáže špecifické okrúhle domy, v ktorých nemôže byť voda

Pri vyššej fyzickej aktivite, napríklad na dovolenke v horách, sú vhodnou súčasťou stravovania detí mlieko a mliečne výrobky. Mlieko obsahuje v primeranom optimálnom a vyváženom množstve najdôležitejšie výživné látky.

Dieťa z neho čerpá bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, enzýmy, mliečny cukor a tuk. Spestrením sú rôzne cereálne výrobky v primeranom množstve, obsahujú tzv. rýchle cukry, ktoré sú dôležitým zdrojom energie.

Počas lyžovačky a hier na snehu myslite vzhľadom na väčší výdaj tekutín i na pitný režim, vhodnými nápojmi sú teplé ovocné čaje.

Nebabušte ich zbytočne

Základnou zásadou je obliekať deti tak, aby sa pri zvýšenej fyzickej námahe nespotili, dajte im viac vrstiev oblečenia, aby si ich samy regulovali.

V súčasnosti dostať kvalitné funkčné odevy s membránami, ktoré sú pohodlné, dieťa nemá pocit chladu a potí sa minimálne. Výhodou je, že oblečenie nebráni v aktívnom pohybe.

Dôležité je neobliekať dieťa zbytočne teplo a riadiť sa aktuálnymi počasím.

8 tipov pre zdravú zimu

Viete, čo je dôležité, aby si deti užili zimu v pohode? Dajte na rady odborníkov.

  • 1. strava s dostatkom prirodzených vitamínov a vhodný pitný režim
  • 2. dostatok pohybu na čerstvom vzduchu aj počas mrazov
  • 3. otužovanie
  • 4. primerané oblečenie
  • 5. krémy na tvár s vysokým obsahom tuku a masti a na pery vhodný balzam
  • 6. slnečné okuliare vo vyšších nadmorských výškach
  • 7. prilba a chrániče pri zimných športoch
  • 8. očkovanie proti chrípke

Pozor na nepríjemné omrzliny

Omrzlina je odumretie mäkkých tkanív, pri ktorom sa pôsobením chladu zníži ich prekrvenie. K jej vytvoreniu prispieva teplota i stav ciev, sprievodným faktorom môže byť aj vlhkosť a vietor.

Najčastejšie sú zasiahnuté okrajové časti tela, kde je prekrvenie najhoršie – nos, uši, prsty na rukách a nohách. Príznakom omrzlín je pocit tŕpnutia a mravčenia, strata citlivosti, tvrdnutie kože, biela alebo sčernetá farba pokožky.

Omrzlinu je nevyhnutné osušiť a dezinfikovať, podľa stupňa omrznutia ranu alebo pľuzgiere prekryte vhodným sterilným obväzom a riaďte sa radami lekára.

Zdroj: ÚVZ SR
oslava, sviatok, priatelia Čítajte viac Nie ste talent na jazyky? Najľahšie sa udomácnite v Rumunsku. Na poslednom mieste tohto rebríčka je Česko Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Nebotyčné ceny ostrova vetrov: 25 € za souvlaki, 150 € za vyprážaného kalmara

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #zimné prázdniny