Zimnú dovolenku si poistite, aby ste neplatili dvakrát

Ak máte uzatvorené poistenie zodpovednosti za škody na majetku tretej strany, nevzťahuje sa iba na vašu domácnosť, ale aj na nepríjemnosti, ktoré sa môžu prihodiť na dovolenke. Pred odchodom si však detaily poistenia preverte.

29.12.2022 08:00
POISTENIE, ZIMA, HORY Foto:
Ilustračné foto.
debata

Radosť zo zimnej dovolenky môže pokaziť drobnosť. Nechtiac poškodíte snoubord pánovi z vedľajšieho apartmánu, vaše dieťa zhodí pri raňajkách polovicu bufetového stola, vytopíte susedov alebo vám cencúle poškodia lak na karosérii.

Čo s tým? "Dôležité je, aby ste mali správnu územnú platnosť zodpovednosti za škodu vrátane krajiny, do ktorej cestujete. Napríklad v poistení domácnosti môžete mať územnú platnosť Slovenskej republiky, ak cestujete mimo Európy, existujúce krytie zodpovednosti nepostačuje. Dôležité je aj to, aby bolo poistenie uzatvorené na dostatočne vysoké poistné sumy aj s požadovanou spoluúčasťou,“ upozorňuje Zuzana Lauermannová, obchodná riaditeľka PREMIUM Poisťovne.

Vysoké Tatry, TANAP, Čítajte viac Poistenie na zásah horských záchranárov platí len pre ubytovaných na území mesta Vysoké Tatry

V zahraničí totiž môžu byť nároky poškodenej tretej strany omnoho vyššie ako na Slovensku. "Pozrite si v poistných podmienkach, či zodpovednosť kryje škody, ktoré môžete spôsobiť na živote, majetku a zdraví inej osobe, napríklad pri výkone rizikového športu či špecifickej činnosti, ktorú budete v zahraničí vykonávať,“ dodáva odborníčka na poistenie.

Dokazovanie zverte právnikovi

Vznik škodovej udalosti sa začína riešiť momentom, keď si poškodený, teda tretia strana, nárokuje náhradu škody a po tom, čo preukáže, že vina padá na vašu hlavu. Vtedy treba škodovú udalosť nahlásiť.

"Rozdiel v nahlasovaní škodovej udalosti doma alebo na dovolenke v zásade nie je, skôr si treba dávať pozor pri dokladovaní a dokazovaní. Je preto dobré, ak sú súčasťou krytia zodpovednosti za škodu aj náklady právneho zastupovania. Môžu byť tiež položkou, ktorá zaťaží rodinný rozpočet,“ upozorňuje Z. Lauermannová. Pripomína zároveň, že pokiaľ ide o zákony, platia vždy zákony krajiny, v ktorej ku škode došlo.

Keď zasahujú horskí záchranári

Pri dovolenke v horách je vhodné mať uzatvorené horské poistenie. Hodí sa v prípade, ak zablúdite, uviaznete v ťažkom teréne, zraníte sa a ste nútení využiť služby horských záchranárov.

Vysoké Tatry, hory, turistika, turista Čítajte viac Horské vodcovstvo funguje v Tatrách 150 rokov, prví sprievodcovia boli pastieri, bylinkári či hľadači pokladov

Náklady spojené s výkonom ich záchrannej činnosti alebo s pátraním je totiž zo zákona povinná uhradiť každá osoba, ktorá sa v horskej oblasti nachádza, hoci len na krátkom výlete.

Výnimku z tohto poistenia majú deti. Platnosť poistenia horskej služby sa vzťahuje len na územie Slovenskej republiky.

Alkoholovú škodu vám nevyplatia

Majte na pamäti, že ak škodu spôsobíte pri športe, ktorý je pre svoju rizikovosť vylúčený z poistenia, alebo ak ste ju spôsobili pod vplyvom alkoholu, poisťovňa škodu nenahradí. V poistnej zmluve si preto preštudujte aj časť o výlukách z poistenia.

"Najčastejšie výluky sú v súvislosti so škodou spôsobenou pod vplyvom alkoholu či iných omamných alebo psychotropných látok, škody spôsobené členom domácnosti, teda nie tretím osobám a osobám žijúcim s obchodnými spoločníkmi v ich spoločnej domácnosti. Jednou z hlavných výluk je aj porušenie povinnosti spôsobené nesplnením povinnosti dbať na to, aby poistná udalosť nenastala,“ vysvetľuje Z. Lauermannová.

Inak sa poistenie vzťahuje na škody, ktoré spôsobil ktorýkoľvek člen domácnosti, v niektorých prípadoch aj domáci miláčik.

"Poistenie sa vzťahuje v rámci poistenia zodpovednosti za škodu v domácnosti automaticky aj na členov domácnosti, teda osoby, ktoré žijú s poisteným v spoločnej domácnosti. Vzťahuje sa i na škody, ktoré spôsobia deti, domáce zvieratá či ktoré spôsobí klient lyžami, snoubordom, na vleku a podobne.“

6× dobré poistenie

  • 1. Zodpovednosť za škodu členov domácnosti uzatvorená v rámci poistenia zariadenia domácnosti obsahuje základné krytie vzťahujúce sa na škody spôsobené tretím osobám len v rámci Slovenskej republiky.
  • 2. Základné krytie poistenia zodpovednosti za škodu členov domácnosti uzatvorené v rámci poistenia zariadenia domácnosti je možné za doplatok rozšíriť, napríklad na územie krajín Európskej únie alebo širšie územie.
  • 3. Poistenie je zbytočné, ak kryje iba malé škody a je uzavreté na nízku sumu. Najmä v zahraničí bývajú nároky aj násobne drahšie.
  • 4. Preštudujte si dôkladne výluky z poistenia, teda aktivity a okolnosti, kedy poistka škodu nekryje.
  • 5. Poistenie za škodu spôsobenú tretím stranám sa nevzťahuje na škodu, ktorú spôsobila osoba krytá týmto poistením (člen domácnosti) inej osobe krytej týmto poistením (druhý člen domácnosti).
  • 6. Zodpovednosť za škodu je možné poistiť v rámci cestovného poistenia, ktoré je platné vo zvolených krajinách, ale nie na Slovensku.
pláž, bikiny, leto, dovolenka Čítajte viac Ruskí turisti objavili svoj raj: Slnko si užívajú na ostrove, kam sa iní boja

Aké škody kryje poistenie

Ak sa pošmyknete na zľadovatenom priestore pred hotelom alebo na chodníku a ublížite si, máte nárok na náhradu škody. Hradí sa z poistenia majiteľa nehnuteľnosti, ktorej priestranstvo alebo chodník prináleží.

Škodovou udalosťou je aj to, keď vám sneh alebo cencúľ z nehnuteľnosti, v ktorej na dovolenke bývate, padne na váš majetok – lyže, auto a poškodí ich. Hradí sa z poistenia majiteľa nehnuteľnosti.

Škody na majetku tretích strán – prenajímateľ ubytovania, nákupné centrum, požičovňa lyžiarskych potrieb, môžu byť kryté z vášho poistenia za škodu tretím stranám, ktoré je súčasťou poistenia domácnosti alebo nehnuteľnosti, ak tretia strana dokáže, že ide o jej majetok, vznikla jej škoda a spôsobili ste ju vy alebo členovia vašej domácnosti.

Nový rok bez rizika

Ak si neviete predstaviť príchod nového roka bez vlastného ohňostroja, nespoliehajte sa na to, že vám poisťovňa pomôže refundovať škody spôsobené zábavnou pyrotechnikou na vašom alebo cudzom majetku. Tú môžu totiž štandardne používať len odborne spôsobilé osoby a na miestach so špeciálnym povolením.

Taliansko Gardské jazero sucho Čítajte viac Gardské jazero vydalo telo mŕtveho otca, ktorý stihol zachrániť syna Južná Kórea, potápač, ryby, akvárium Čítajte viac Plánuje sa prvé plávajúce mesto: Bude stúpať spolu s hladinou mora

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #zimná dovolenka