Ako ušetriť na rodinnej lyžovačke? Strediská v Korutánsku ponúkajú mimo hlavnej sezóny zaujímavé zľavy

V mnohých lyžiarskych strediskách sa zimná sezóna začala pre lyžiarov cenovým šokom, neplatí to však o všetkých. Aj keď zvýšené náklady napríklad sa všetkých dotkli.

16.12.2022 07:00
debata

Napríklad v obľúbenom cieli lyžiarskych dovoleniek Slovákov, v Korutánsku, vzrástli ceny lyžiarskych lístkov asi o 8 percent, čo je toľko, o koľko sa cena zvyšuje každoročne. A to aj napriek tomu, že podľa Lady Prantner z turistického združenia Kärtner Werbung náklady vzrástli asi o 30 percent.

Neprenášať zvýšenie nákladov na lyžiarov

„Lyžiarske strediská sa snažia neprenášať vyššie náklady na lyžiarov, preto prijali množstvo opatrení, ktoré im pomáhajú znižovať spotrebu energie. Pri úpravách a zasnežovaní tratí sa napríklad využíva GPS, aby sa vedelo, kde je zasnežovanie potrebné a kde už nie, nepoužívajú sa snehové delá, ale trysky. Vyhrievanie sedačiek sa zapína, až na ne lyžiari nastúpia, parkoviská sú osvetlené, len keď tam budú autá,“ hovorí L. Prantner o niektorých opatreniach.

Keďže strediská si chcú udržať návštevníkov aj tento rok, mnohé prichádzajú s rôznymi zľavami, ktoré môžu využiť najmä rodiny s deťmi.

Zľavy sa však netýkajú najvyťaženejších termínov, ako sú Vianoce a prelom rokov a tiež neplatia vo februári, keď sú v Rakúsku prázdniny.

Možno ich využiť teraz do Vianoc, v medzisezóne v januári a na konci sezóny. Strediská chcú takto dosiahnuť rovnomernejšiu návštevnosť počas celej sezóny, aby sa zjazdovky a hotely počas prázdnin nepreplňovali a mimo nich neboli poloprázdne.

Kde a za koľko

Napríklad v známom stredisku Hermagor – Nassfeld budú deti do 10 rokov lyžovať zadarmo od otvorenia sezóny 10.12. až do Štedrého dňa, potom od 7.1. do 21.1 a od 18.3 do 10.4.

Ušetriť tu môžu aj dospelí – ak prídu lyžovať od nedele do štvrtka, budú mať štvordňový skipas za cenu trojdňového. Týka sa to začiatku sezóny do 22.12., niektorých termínoch v januári a od 19.3 do 6.4. V stredisku Sportberg Goldeck je bezplatná lyžovačka pre deti do 14 rokov pri ubytovaní v niektorej z partnerských prevádzok od 09.01. do konca zimnej sezóny

V známom stredisku Bad Kleinkirchheim bude detský skipas za 1 euro/deň od 07.01. do 10.03.2023 a bude platiť pre deti do 12 rokov, v sprievode jedného plne platiaceho dospelého so 6-dňovým skipasom.

Nassfeld
Bad Kleinkirchheim
+1Katschberg - rodinná lyžovačka.

V tomto stredisku od začiatku sezóny do 23.12. všetci zaplatia za trojdňový skipas ako za dvojdňový a za štvordňový ako za trojdňový.

V januári a od 25.02. do 10.03.2023 bude v cene skipasov aj vstup do známych kúpeľov Romerbad, keďže Bad Kleinkirchheim je známy aj ako kúpeľné mesto, kde sa z bazénov pozeráte priamo na zjazdovky.

V stredisku Grossglockner Heiligenblut budú celú sezónu deti do 10 rokov lyžovať po zakúpení jedného rodičovského lístka spolu s kartou pre deti Schneemann (Snehuliak) za 9 € na deň.

Skipas na 20 hodín

V niektorých menších strediskách ponúkajú v januári pre všetkých skipasy zdarma k ubytovaniu.

Ďalším spôsobom, ako môže stáť lyžovačka v Korutánsku menej je, kúpiť si lístky len do strediska v ktorom budete lyžovať, leda nie „sieťové”, ktoré platia vo viacerých strediskách a sú drahšie.

Tretím spôsobom je nový produkt – 20-hodinový skipas. Je alternatívou k viacdňovým skipasom a odpočíta vždy hodinu od prvého prejdenia cez turnikety. Takže si možno naplánovať napríklad obed či sedenie na terase lyžiarskej chaty mimo tohoto času. Je prenosný, takže naň môže postupne lyžovať viac osôb a platí túto aj nasledujúcu zimu.

O 100 hodín slnka viac

Aj keď Korutánsko patrí medzi vzdialenejšie rakúske lyžiarske regióny, medzi Slovákmi je veľmi obľúbené – korutánske strediská sa totiž nachádzajú na južnej strane Álp, preto je tu o 100 hodín slnečného svitu viac, ako na severnej strane, takže šanca na slnečnú lyžovačku je tu vyššia.

Dve tretiny Slovákov sem chodia v zime a tretina v lete. Je to presný opak v porovnaní s rakúskymi alebo nemeckými návštevníkmi, ktorí Korutánsko navštevujú najmä v lete, keďže Korutánsko je aj krajinou jazier, kde je voda rovnako teplá ako v Jadrane. Slováci sú v rebríčku návštevnosti tejto krajiny na 7. mieste.

dedina, Taliansko, mesto, Artene, Rím, Lazio, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Starosta túži mať z dediny top destináciu: Od EÚ dostala 20 miliónov, no domáci ich nechcú! chobotnica, akvárium Čítajte viac Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc NEPOUZIVAT horský vodca Robert Turjanik Čítajte viac Horský vodca: Vodca a sprievodca nie je to isté. Aký je medzi nimi rozdiel?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka