Od nového roka porastie vo Vysokých Tatrách daň za ubytovanie aj poplatok za rozvoj

Daň za ubytovanie vo Vysokých Tatrách sa od nového roka zvýši z 1,50 eura na dve eurá. Zároveň mesto zvýšilo aj miestny poplatok za rozvoj.

18.12.2022 11:00
debata

Poslanci mestského zastupiteľstva to schválili počas svojho zasadnutia vo štvrtok 15. decembra. Primátor mesta Jozef Štefaňák potvrdil, že poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady nateraz neporastie.

Návrh nového všeobecne záväzného nariadenia stiahol z rokovania hneď na začiatku. Ako povedal, od mestskej firmy poskytujúcej túto službu chce analýzu prijatých opatrení, nechce totiž zvýšením poplatku zaťažovať obyvateľov.

Vysoké Tatry, hory, turistika, turista Čítajte viac Horské vodcovstvo funguje v Tatrách 150 rokov, prví sprievodcovia boli pastieri, bylinkári či hľadači pokladov

K zvýšeniu dane pristúpili v Tatrách z dôvodu zvýšených nákladov spojených s úpravou zelene, komunikácií či osvetlením. Mesto Vysoké Tatry je okrem toho podľa primátora aj najvýznamnejšou a najnavštevovanejšou destináciou v rámci Slovenska.

„Nie je to taká suma, ktorá by turistov odradila. Budeme ešte rokovať s miestnou oblastnou organizáciou cestovného ruchu a združením cestovného ruchu o tom, ako to vykompenzovať nejakými poukážkami,“ poznamenal na margo nárastu dane.

Zároveň mesto zvýšilo aj miestny poplatok za rozvoj z 15 eur na 35 eur. „Zvýšenie sadzby navrhujeme z dôvodu zvýšenia nákladov na celkovú údržbu mesta, ako aj na zlepšenie miestnych komunikácií, parkovacích plôch, verejného osvetlenia a technickej infraštruktúry,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Štrbské pleso, Vysoké Tatry Čítajte viac Potápači opäť vyčistia tatranské plesá: Vytiahli už tomahavk, svietniky, hokejové bránky i sedačku z električky
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry