V horách zahynulo vlani neobvykle mnoho ľudí, toto sú dôvody

V slovenských horách prišlo za minulý rok o život 56 ľudí, čo je výrazne viac ako v predchádzajúcich rokoch, informovala horská záchranná služba.

03.01.2023 08:00
debata

V období od roku 2014 v horách nikdy neprišlo o život viac ako 40 ľudí. Záchranári upozorňujú, že časť z týchto nešťastných prípadov mala spoločné to, že turisti sa vydali do náročného terénu mimo značných chodníkov, mali nedostatočné vybavenie alebo málo skúseností.

V tejto súvislosti pripomenuli úmrtie trojice poľských horolezcov pod Kotlovým štítom vo Vysokých Tatrách.

Vlani v januári sa do hôr vypravili s výstrojom, ktorý nebol v dobrom stave, pohyboval sa mimo obvyklej zostupovej trasy a pre pohyb v takomto teréne nemal výcvik.

Najviac ľudí, 23, zomrelo vo Vysokých Tatrách, čo je najvyšší počet za posledné roky. Nadpriemerne vysoký počet turistov vlani zahynul aj na Malej Fatre.

V zime turisti umierali po pošmyknutí na snehu alebo ľade často mimo značené cesty. Okrem náročného terénu môže pre turistov v horách znamenať hrozbu aj počasie, najmä v lete ide o búrky sprevádzané bleskami.

Pri nich vlani prišli o život turisti na Malej Fatre alebo pod horou Kriváň vo Vysokých Tatrách. Lavíny si vlani vyžiadali päť ľudských životov.

Horská záchranná služba uvádza, že úrazy sa v horách nevyhýbajú ani ľuďom, ktorí v nich žijú alebo pracujú.

Vlani zomreli napríklad lesní robotníci na Veľkej Fatre, pastieri na Malej Fatre alebo jeden pracovník lyžiarskeho strediska.

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba