Starosta horskej dediny má toho dosť! Najprv žiadal od horolezcov pohrebnú zálohu, teraz im hrozí väzením

Starosta francúzskej dediny Saint-Gervais-les-Bains, Jean-Marc Peillex, sa vyhrážal, že podá sťažnosť na dvoch horolezcov, ktorí vyliezli na Mont Blanc a prespali na jeho vrchole. Starosta ich nazval hurluberlus (bláznami). Peillex sa na titulky novín dostal už aj pred časom, keď navrhol, aby turisti pred výstupom na Mont Blanc zaplatili „pohrebnú zálohu“.

09.01.2023 06:00
Mont Blanc, Alpy, Francúzsko, Chamonix Foto:
Farebný pohľad na Mont Blanc (Monte Bianco), lokalita Chamonix. Krásna vonkajšia scéna v prírodnej rezervácii Vallon de Berard, Aiguilles Rouges, Graianské Alpy, Francúzsko.
debata (8)

Starosta tentoraz zameral svoju pozornosť na dvoch turistov, ktorí zverejnili na YouTube 45-minútové video s názvom „DORMIR au SOMMET DU MONT BLANC: 9 jours d'expédition“ (Spanie na vrchole Mont Blancu: 9 dní expedície), v ktorom podrobne opísali svoju cestu lezenia a kempovania na hore.

Peillex sa vyjadril, že horolezci vyvolali „rozruch“ tým, že „porušili zákon“, keďže všetky formy kempovania v celej oblasti ochrany prírodného biotopu Mont Blanc (APHN) sú zakázané, podľa vyhlášky prijatej v októbri 2020.

Nedodržanie tohto pravidla môže viesť k ročnému väzeniu a pokute 150 000 eur, pripomína Public News Time.

Benátky, kanál, Ponte de, most, Taliansko, gondoly Čítajte viac Starosta Benátok vyhlásil pátranie po 'imbeciloch', ktorí si mesto UNESCO pomýlili s Havajom

Starosta povedal, že zákon je určený na ochranu prirodzených biotopov Mont Blancu a že kempovanie vo voľnej prírode je povolené len v extrémnych prípadoch alebo v blízkosti útočiska Tête rousse.

„Zahrali sa s ohňom a popálili sa,“ povedal starosta pre francúzsku spravodajskú stanicu BFMTV a dodal, že reakcia bude teraz na súdoch.

Podľa Le Figaro obaja horolezci povedali, že si boli vedomí toho, že tu platia obmedzenia, ale že si neuvedomili, že mimo sezóny platí úplný zákaz kempovania.

Peillex znova na scéne

Počas leta starosta Jean-Marc Peillex varoval návštevníkov, že na hory vždy lezú so „smrťou v batohu“. Na sociálnych sieťach predložil dokonca návrh, aby horolezci vopred zaplatili zálohu 15 000 eur za výstup na Mont Blanc cestou Goûter.

Pelleix aj vysvetlil, ako prišiel k sume 15 000 eur: „10 000 eur sú náklady na záchranu a 5 000 eur náklady na pohreb“. Dodal, že je „neprípustné, aby tieto náklady hradil francúzsky daňový poplatník“.

Jean-Marc Peillex už niekoľko rokov bojuje proti masovému turizmu na Mont Blancu. V roku 2018 požiadal francúzskych žandárov, aby niekoľkým lotyšským horolezcom zabránili vo výstupe s veľkou tyčou a lotyšskou vlajkou na pripomenutie si nezávislosti krajiny, a minulé leto zdieľal video, v ktorom varoval ľudí, aby sa nepokúšali vyliezť na horu, pretože nie je správny čas, lebo vrch je „nahnevaný“.

Starosta tiež v septembri 2022 napísal prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a požiadal ho, aby „konal v boji proti nadmernému navštevovaniu prírodných oblastí“.

Čo na to ostatné alpské dediny?

Peillexove vyhlásenia sú polarizujúce. Niektorí starostovia z miest v oblasti Mont Blancu nesúhlasili s prístupom starostu Saint-Gervais.

Podľa CNN v auguste Roberto Rota, starosta Courmayeur na talianskej strane hory, povedal Corriere della Sera, že „požiadať o zálohu na výstup na horu je neskutočné“ v reakcii na pokus Perreix zaviesť pohrebné zálohy.

A Antoine Beis, poradca starostu Chamonix, pre BFMTV povedal, že najnovšie komentáre Jeana-Marca Peillexa predstavujú „nebezpečné demokratické tendencie“.

Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Čítajte viac Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa Jasná Nízke Tatry Lyžovanie Stredisko Svah Zasnežovanie Z Čítajte viac Lacná lyžovačka? Tu je 6 najlepších európskych stredísk, na 1. mieste žiari slovenské rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Alpy #Mont Blanc